Son Sen (kmerski: សុន សេន; Trà Vinh, 12. lipnja 1930.Anlong Veng, 15. lipnja 1997.) bio je kambodžanski komunistički političar, poznat kao jedan od čelnika Crvenih Kmera i jedan od najbližih suradnika njihovog vođe, Pola Pota. Za vrijeme Demokratske Kampućije, bio je znan kao "brat broj 89" i "Drug Khieu".

Son Sen
សុន សេន

Mandat
15. siječnja 1976. – 7. siječnja 1979.
Premijer(i) Pol Pot
Prethodnik pozicija utemeljena
Nasljednik Pen Sovan

Mandat
14. travnja 1976. – 7. siječnja 1979.
Premijer Pol Pot
Prethodnik  pozicija uspostavljena
Nasljednik država ukinuta

Rođenje 12. lipnja 1930.
Vijetnam Trà Vinh, Vijetnam
(tada Francuska Francuska Kočinkina)
Smrt 15. lipnja 1997.
Kambodža Anlong Veng, Kambodža
Politička stranka KP Kampućije
Supružnik Yun Yat
Vjera ateizam

Son Sen se rodio 1930. godine u južnom Vijetnamu, u porodici kmerskih doseljenika. Obrazovao se u Phnom Penhu, a 1950-ih u Parizu, gdje je postao članom male, ali kompaktne, a kasnije prilično utjecajne grupe kambodžanskih marksističkih studenata na čelu s Saloth Sarom (Pol Potom). Prvi povratku u Kambodžu, radio je kao profesor i postao direktor Nacionalnog učiteljskog instituta, kao i jedan od vođa Komunističke partije Kambodže. Tokom 1962. godine je smijenjen sa svih pozicija i optužen za širenje antisihanukovskih ideja među studentima, a dvije godine kasnije je, zajedno s brojnim drugim komunistima, pobjegao iz Phnom Penha u ruralne dijelove zemlje, uz granicu s Vijetnamom.

Godine 1971. postao je načelnik štaba Kambodžanskih narodnooslobodilačkih snaga, paravojne formacije Crvenih Kmera koja se pod vijetnamskim i kineskim pokroviteljstvom borila protiv proameričke vlade Lon Nola. U to doba je postao i čelnikom Santebala - tajne policije Crvenih Kmera. Nakon što su Crveni Kmeri u travnju 1975. preuzeli vlast u Kambodži, postao je zamjenik premijera i ministar obrane. Na toj je dužnosti bio sve do pada režima u siječnju 1979. godine, nakon uspješne vijetnamske vojne invazije. Nominalno je iste dužnosti zadržao i kada su Crveni Kmeri otišli u ilegalu, odnosno započeli gerilski rat protiv Vijetnamaca i provijetnamskog režima Henga Samrina.

U kolovozu 1985. godine, nakon što je javno obznanjeno kako Pol Pot odlazi u mirovinu, Son Sen je preuzeo kontrolu nad vojnim ogrankom Crvenih Kmera; političke dužnosti obavljao je Khieu Samphan. Nakon potpisivanja Pariškog mirovnog sporazuma 1991. godine, Son i Kiheu su se vratili u Phnom Penh na pregovore s vladom. Son je, čini se, više nego većina čelnika Crvenih Kmrea, želio potpunu reintegraciju u kambodžansku politiku, što je dovelo do konflikta unutar pokreta; godine 1992., Ta Mok ga je smijenio nakon što je preuzeo kontrolu nad pokretom.

Son Sen je, zajedno s 13 članova svoje obitelji, ubijen 15. lipnja 1997. godine po naredbi Pol Pota, koji se borio s Ta Mokom za povratak na čelnu poziciju unutar Crvenih Kmera. Uvjeren kako Son Sen pregovara o predaji s Hun Senovom vladom, Pol Pot je naredio strijeljanje njega i njegove obitelji, nakon čega su kamioni odvezli njihova trupla.

Literatura

Političke funkcije
Prethodi:
pozicija utemeljena
Ministar obrane
15. siječnja 1976.7. siječnja 1979.
Slijedi:
Pen Sovan
Prethodi:
pozicija utemeljena
Zamjenik premijera Kambodže
14. travnja 1976.7. siječnja 1979.
Slijedi:
država ukinuta