Soap (TV serija)

Soap je bio uspješni američki TV-sitcom koji se emitirao na ABC-u od 1977. do 1981.

Soap
Formatsitcom
KreatorSusan Harris
NastupajuKatherine Helmond
Robert Mandan
Jimmy Baio
Diana Canova
Sal Viscuso
Jennifer Salt
Donnelly Rhodes
Arthur Peterson, Jr.
Nancy Dolman
Cathryn Damon
Richard Mulligan
Robert Guillaume
Jay Johnson
Robert Urich
Ted Wass
Billy Crystal
Dinah Manoff
Jenna Kay Starr
Zemlja porijekla Sjedinjene Države
Broj epizoda93
Emitiranje
Originalni kanalABC
Originalno prikazivanje13.9. 1977. – 20.4. 1981.

Serija se emitirala jednom tjedno u polusatnoj epizodi u udarnom terminu rezerviranom za komediju, a format je bio dosta nalik dnevnoj sapunskoj operi. Emitirala se četiri sezone i imala 85 epizoda, pri čemu su neke bile duge jedan sat. (Jednosatne epizode su prilikom naknadnih repriziranja na drugim TV-mrežama podijeljene napola, pa se tako došlo do brojke od 93 epizoda.) Emisiju je stvorila, napisala i producirala Susan Harris.

Soap je bio parodija dnevnih sapunskih opera, a zaplet, smješten u fiktivni grad Dunns River u Connecticutu, je uključivao melodramatske elemente kao što su amnezija, vanzemaljska otmica, demonska opsjednutost, ubistvo i otmice.

Svaka epizoda je počinjala s kadrom dvije žene kako čavrljaju na večeri dok narator Rod Roddy izgovara riječi "Ovo je priča o dvije sestre: Jessici Tate i Mary Campbell".

U promotivnoj kampanji prije premijere, ABC je sugerirala kako će zapleti naglasak imati na američkoj televiziji dotle neviđenim seksualnim temama kao što su homoseksualnost, nevjera, impotencija, međurasni brak i homoseksualno roditeljstvo. Iako su ti sadržaji u stvarnosti bili u drugom planu, serija je prije samog početka bila predmetom bojkota brojnih kršćanskih i konzervativnih organizacija u SAD.

Serija je imala velik uspjeh, a jedan od likova - crni batler Benson Dubois (Robert Guillaume) - je poslije poslužio kao temelj nove serije Benson.

Vanjske veze uredi