Slučajni život

Slučajni život je jugoslavenski crno-bijeli igrani film snimljen 1969. u režiji Ante Peterlića, kome je to bilo jedino cjelovečernje ostvarenje u karijeri. Po žanru je drama. Protagonisti, koje tumače Dragutin Klobučar i Ivo Serdar, su dvojica službenika u jednom poduzeću, koja su usprkos razlikama u karakteru dobri prijatelji i u slobodno vrijeme se bave veslanjem na Savi. Radnja prikazuje kako odnos prema privlačnoj kolegici među njima izazove sukob.

Slučajni život
RežijaAnte Peterlić
ScenarioPetar Krelja
Zoran Tadić
Ante Peterlić
UlogeDragutin Klobučar
Ivo Serdar
Ana Karić
Zvonimir Rogoz
Helena Buljan
Stjepan Bahert
Fabijan Šovagović
Dragan Milivojević
Martin Sagner
Branko Špoljar
MuzikaBoško Petrović
FotografijaIvica Rajković
MontažaKatja Majer
Datum(i) premijere
22. 7. 1969 (1969-07-22)
Trajanje79 min.
Zemlja SFR Jugoslavija
Jeziksrpskohrvatski

Peterlić, koji je prije toga ostvario uglednog filmskom kritičara, se u svom prvijencu dotakao tada među filmašima popularne teme otuđenja, odnosno izgubljenosti novih generacija u modernom, industrijskom društvu. Ugođajem, odnosno smještanjem radnje u moderni, ali "bezlični" ured, se značajno oslanjao na talijanski film Il posto, dok se stil režije u znatnoj mjeri oslanjao na djela Howarda Hawska. Kada je film prikazan na Pulskom festivalu, doživio je porazne kritike. Hrvoje Turković to tumači time da je Peterlić kao kritičar sebi stvorio previše neprijatelja u tadašnjem filmskom establišmentu, koji su iskoristili priliku da mu vrate "milo za drago" [1], dok drugi kritičari smatraju da je Peterlić odbio koristiti tada među filmašima popularne tehnike Novog vala i drugih modernih filmskih pokreta[2]. Slučajni život je tek desetljećima kasnije popravio svoju reputaciju [1], ali se Peterlić umjesto toga preorijentirao na daleko uspješniju karijeru filmskog teoretičara i pedagoga.

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 „Umro Ante Peterlić”. Dnevni Kulturni Info. Radio 101. 2007-07-14. Arhivirano iz originala na datum 2015-09-23. Pristupljeno 2. VIII 2014. 
  2. Pavičić, Jurica (2008). „Novo viđenje 'nevidljivog' filma”. Zapis (Hrvatski filmski savez) (63). Pristupljeno 28. VII 2014. 

Vanjske veze uredi