Slobodan Novaković

Slobodan Novaković (Beograd, 14. april 1939 — Beograd, 3. maj 2007) bio je srpski dramaturg. Završio je Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u klasi Josipa Kulundžića. Svestran, energičan, duhovit, harizmatičan, intelektualno beskrajno radoznao, prve važne profesionalne korake načinio je još 1967. godine u TV Beograd u kojoj je istrajao pune tri decenije. Bio je i reditelj, scenarista, dramaturg i voditelj, urednik i direktor.

Slobodan Novaković
Biografske informacije
Rođenje(1939-04-14)14. 4. 1939.
Beograd, Kraljevina Jugoslavija
Smrt3. 5. 2007. (2007-05-03) (dob: 16)
Beograd, Srbija
Profesionalne informacije
Zanimanjedramaturg, televizijski režiser
Znamenita djela

Profesionalni rad uredi

Novinarstvom se bavi od 1958, u "Mladosti". Jugoslovensko dramsko pozorište mu je 1965. izvelo komediju "Alisa u zemlji progresivnih čuda"[1], koja je privukla pažnju i u inostranstvu[2].

Bio je dramaturg popularnih humorističkih serija: "Muzikanti", "Građani sela Luga", "Kamiondžije", "Diplomci", "Ljubav na seoski način", "Mladići i devojke"[3], kasnije i serije "Sivi dom". Počeo je potom i da režira, uglavnom po sopstvenim scenarijima. Debitovao je 1971. godine režijom dokumentarnog TV filma "Derbi u Velikom selu", a godinu dana kasnije režirao je i svoj prvi igrani TV film "Vreme konja". Oba filma osvojila su nagrade na međunarodnim festivalima – za "Derbi u Velikom selu" Novaković je 1971. godine bio nagrađen za režiju na Prvom festivalu sportskog filma Bled, a za "Vreme konja" 1972. osvojio je Gran pri televizijskog festivala u Minhenu. Usledila je zatim i režija popularne igrane TV serije "Filip na konju" (1974), nagrada "Zlatna harfa" na festivalu u Dablinu za muzički TV film "Rodoslov"[4] i još mnogo priznanja i odličja.

Bibliografija uredi

U vreme pojave "srpskog novog filma" Novaković počinje da piše i dragocene knjige:

  • Vreme otvaranja,
  • Film kao metafora,
  • Ludosti,
  • Kraljevi i podanici",
  • Kako braća Marks čitaju braću Grim,
  • Alisa u Vavilonu,
  • Među javom i parodijom.

Objavio je i pet video-kaseta "Slike i zvuci Slobodana Novakovića", izbor iz svojih TV režija, u izdanju PGP-a (1997).

Novakovićevo ime i stvaralaštvo vezuje se i za beogradski Fest i Festival autorskog filma, za dugogodišnju saradnju sa "Ježom" u kojem je objavljivao satire, za suđenje na fudbalskim utakmicama, a on je posebnu ljubav gajio i prema Fudbalskom klubu "Partizan", u čijoj je upravi bio niz godina.

Reference uredi

Spoljašnje veze uredi