Slavna revolucija (Španija)

Revolucija 1868. godine (španski: La Revolución de 1868), također poznata kao Gloriosa (sh. Slavna) ili Septembarska revolucija (španski: Revolución de Septiembre) u historiji Španije označava revoluciju odnosno oružanu pobunu kojom je u septembru godine 1868. svrgnuta kraljica Isabella II i uspostavljen novi liberalni režim koji će kasnije biti poznat kao Demokratsko šestoljeće.

Iako je Isabella svoje prijestolje dugovala liberalima koji su 1830-ih u Prvom karlističkom porazili reakcionarne karliste njenog strica i dinastičkog suparnika Don Carlosa od 1843. godine, kada je nominalno stupila na prijestolje, se od njih počela sve više udaljavati, preferirajući konzervativnu Umjerenu stranku, miješajući se u rad vlade i koketirajući sa povratkom apsolutizma pod uticajem dvorske kamarile. Zbog toga je sa vremenom postala sve omraženija, a čemu je doprinijela i sve veća nesposobnost i korupcija u španskim vladama 1860-ih. Liberalna i radikalna opozicija je sa vremenom počela pronalaziti saveznike među umjerenjacima, kao i Liberalnom unijom koja je dominirala španskom politikom 1860-ih,a nakon izgnanstva Leopolda O'Donnella ostala bez vođe.

Signal za početak revolucije bila je pobuna mornaričkih oficira u luci Cadiz, kojoj su se priključili generali Serrano i Prim. Serrano je sa svojim trupama krenuo na Madrid i porazio Isabelline lojaliste u bitci kod Alcolee 28. septembra, nakon čega je Isabella pobjegla u Francusku. Uspostavljena je nova Privremena vlada koja je odlučila da će Španija ostati ustavna monarhija, ali da novi monarh više neće biti iz dinastije Bourbon nego demokratski izabran od Parlamenta. Nakon pokušaja da nađu adekvatnog kandidata, novim kraljem je postao italijanski princ Amedeo od Savoje; njegova smrt je 1873. godine dovela do proglašenja kratkotrajne Prve španske republike, čiji je slom doveo do Bourbonske restauracije. No, umjesto Isabelle se na prijestolje vratio njen sin Alfonso.