Skupština pravoslavnih episkopa Francuske

Skupština pravoslavnih episkopa Francuske (AEOF) okuplja pravoslavne episkope Vaseljenske, Antiohijske, Ruske, Srpske, Rumunske, Bugarske i Gruzijske patrijaršije, pravoslavnih eparhija na teritoriji Francuske.

Istorija uredi

Zbog ostvarenog jedinstva pravoslavnih u ovoj skupštini ona sebe naziva i Pravoslavna crkva u Francuskoj. Pravoslavna crkva u Francuskoj je jedan od najboljih ilustracija dijalektike jedinstva u različitosti. Jedinstvo Pravoslavne crkve u Francuskoj je jedinstvo i zajedništvo vernika, bez obzira na njihovo članstvo u eparhijskim crkvama. Eparhija u okviru pravoslavlja nikada se ne doživljava kao izraz uniformnosti. Raznolikost izraza je bez sumnje veliko bogatstvo. To rezultira različitost zajednica i parohija različitih tradicija Pravoslavne crkve, svaki sa sopstvenim iskustvima, karakteristike i tradicijom kao izvor bogatstva za sve. Olivije Kleman je savršeno ilustrovao to u svojoj knjizi Retrospektiva pravoslavnog prisustva u Francuskoj.

Stvaranje Stalne konferencije pravoslavnih episkopa Francuske 1967. godine pod predsedništvom mitropolita Meletija, u vreme egzarha vaseljenskog patrijarha, bio je početak ovog procesa približavanja. Saradnja je potvrđena, poboljšana i proširena u 1997. godine osnivanjem Skupštine pravoslavnih episkopa Francuske. Ovo iskustvo predstavlja značajan reper u pogledu pan-pravoslavne saradnje, u stalnom procesu organizovanja pravoslavne dijaspore. [1]

Osim bilateralnih odnosa koji mogu da održavaju i razvijaju pravoslavne eparhije u Francuskoj sa hrišćanskim zajednicama, kao sa drugim religijama i sa organima vlasti, Skupština pravoslavnih episkopa Francuske je sada u potpunosti priznata kao zvanični organ za saradnju i zastupanje kanonskih pravoslavnih episkopa u Francuskoj.

Predstavnik Skupštine pravoslavnih episkopa Francuske je kopredsedavajući sa predstavnicima Konferencije episkopa Francuske (Katoličke crkve) i Protestantske federacije Francuske (protestantska) u Savetu hrišćanskih crkava u Francuskoj (CECEF). Oni održavaju bliske i redovne odnose, poverenja i saradnje sa raznim organima Francuske i sa predstavnicima drugih religija u Francuskoj. [2]

Izvori uredi

Spoljašnje veze uredi