Splendor in the Grass (sh. Sjaj u travi [2]) je američki igrani film snimljen 1961. u režiji Elie Kazana. Scenario za film je napisao ugledni književnik William Inge, inspiriran vlastitim poznanicima koji su mu ranije bili poslužili kao podloga za protagoniste drame Glory in the Flower 1953. godine. Protagonisti, koje tumače Natalie Wood i Warren Beatty, su Deanie i Bud, dvoje gimnazijalaca u jednom kanzaškom gradu 1920-ih, i koji se iskreno vole, ali čiji odnos sve više opterećuju kako socijalne razlike, tako i pritisak okoline, koja s jedne strane inzistira na konzervativnim vrijednostima poput djevičanstva, a sa druge strane na hedonizmu i slobodnom duhu flapper djevojki. Radnja prikazuje kako će tenzije uzrokovane Budovom sve većom željom i Deannienim odbijanjem da konzumiraju vezu umalo dovesti do tragedije.

Splendor in the Grass
kino-poster koji je izradio Bill Gold
RežijaElia Kazan
ProducentElia Kazan
ScenarioWilliam Inge
UlogeNatalie Wood
Warren Beatty
Pat Hingle
MuzikaDavid Amram
FotografijaBoris Kaufman
MontažaGene Milford
StudioNBI Productions
Newton Productions
DistribucijaWarner Bros.
Datum(i) premijere
10. 10. 1961 (1961-10-10)
Trajanje124 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Bruto prihod4,000.000 $ (SAD i Kanada)[1]

Sjaj u travi je predstavljao jedan od najuspješnijih Kazanovih filmova. Inge je za svoj scenario nagrađen Oscar za najbolji originalni scenario, a Natalie Wood, koja je tumačila izuzetno složeni lik, je u njemu ostvarila jednu od najboljih uloga. Najbolji dojam je, međutim, ostvario mladi Warren Beatty, kome je uloga Buda bila prvi filmski nastup i koji će poslije njega postati jedna od najvećih hollywoodskih zvijezdi.

Dvije decenije kasnije je snimljen istoimeni televizijski remake u režiji Richarda C. Sarafiana.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. "All-Time B.O. Champs", Variety, 3 January 1968 p 25. Please note these figures refer to rentals accruing to the distributors.
  2. Naslov potiče od stihova pjesme Ode: Intimations of Immortality engleskog pisca Williama Wodswortha, a koja se recitira na samom kraju filma.

Vanjske veze uredi