Singapurski botanički vrt

1°18′54″N 103°48′58″E / 1.31500°N 103.81611°E / 1.31500; 103.81611

Singapurski botanički vrtovi
Svjetska baštinaUNESCO
 Singapur


Singapurski botanički vrtovi na mapi Singapura
Singapurski botanički vrtovi
Singapurski botanički vrtovi
Lokacija Singapurskih botaničkih vrtova
Registriran:2015. (39. zasjedanje)
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:iii, iv
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Singapurski botanički vrtovi (malajski: Taman Botanik Singapura ili Kebun Botani Singapura) je 74 ha velik botanički vrt u samom središtu Singapura. Ovi vrtovi predstavljaju evoluciju britanskog kolonijalnog tropskog botaničkog vrta koji je postao moderna znanstvena institucija svjetske klase koja se koristi i za očuvanje i obrazovanje. Kulturni krajolik uključuje bogatu raznolikost povijesnih obilježja, biljaka i zgrada koje pokazuju razvoj vrta od njegova osnutka 1859. godine. Bili su važno središte za znanost, istraživanje i očuvanje biljaka, osobito u vezi s uzgojem gume na plantažama jugoistočne Azije od 1875. god. Zbog toga su upisani na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji 2015. godine[1]. To je jedini botanički vrt na svijetu koji je otvoren za javnost svaki dan od 5 ujutro do ponoći, cijele godine, i to besplatno, s iznimkom Nacionalnog muzeja orhideja.

Tembusu drvo (Faraea fragrans) koje se nalazi na poleđini singapurskih 5 dolara
Glazbeni paviljon iz 1930-ih.

Znamenitosti uredi

Nacionalni vrt orhideja je glavna atrakcija botaničkih vrtova. Na brdovitih 3 ha u središtu vrtova nalazi se kolekcija s preko 1.000 vrsta i 2.000 hibrida orhideja. U samom vrtu orhideja nalaze se i druge atrakcije kao što je dvorana Burkill i VIP vrt orhideja je kolonijalni bungalov iz 1886. godine koji je nekada bio upraviteljev dom, a u kojemu su danas izloženi brojni hibridi nazvani po slavnim osobama koje su posjetile vrt. Orhidarij je sklonište za entuzijaste orhideja s tropskim okolišem.

Kišna šuma od oko 6 ha je starija od svih ostalih vrtova i jedna je od samo dvije kišne šume u jednom velikom gradu; drugu ima Rio de Janeiro.

Vrt medenjaka se nalazi uz Nacionalni vrt orhideja, a u njemu se nalaze razne vrste iz obitelji Zingiberaceae, Halia restoran, slap i vidikovac.

Botanički centar sadrži obnovljena Tanglin vrata, knjižnicu botanike i hortikulture, Singapurski herbarij, uzgajalište orhideja i obrazovne radionice. Zeleni paviljon je prva zgrada sa „zelenim krovom” u Singapuru.

Dječji vrt Jacob Ballas, nazvan po singapurskom filantropu koji je umro 2004. god. On sadrži prostore za vodene igre, malo igralište, kućice na drveću sa toboganima i labirint.

Izvori uredi

  1. Singapore Botanical Gardens (en) Preuzeto 31. srpnja 2015.

Vanjske veze uredi