Simultanka je egzibiciona šahovska priredba, gde jedan igrač (obično majstor) igra odjednom protiv više igrača.

Simultanka velemajstora Andreja Maksimenka, Torino, Italija, 2007. godine

Postoje 3 oblika simultanke:

  1. Jedan igrač igra protiv više igrača tako što se kreće od table do table u svaki put povuče po potez. Obično se igra na 20-30 tabli, no bilo je pokušaja da se igra na rekordnom broju tabli (v. svetski rekord.
  2. Jedan igrač igra protiv više igrača na većem broju tabli, pri čemu novi igrači sedaju na table onih koji su poraženi.
  3. Alternativna simultanka, u kojoj dva igrača igraju s više protivnika tako što naizmenično vuku poteze.

Šahovske table u sali postavljaju se u obliku potkovice. Majstor ima pravo da vrati potez dok ne povuče potez na sledećoj tabli, dok igrač mora povući potez kad majstor dođe do njegovog stola. Ako ne odigra, sudija ga može kontumacirati. Takođe, zabranjeno je da igrač dodiruje figure kad majstor nije prisutan. Obično majstor ima sve bele figure, ali to može biti predmet dogovora.

Na simultankama se obično ne koriste šahovski satovi.

Simultanka je uspela ako majstor reši u svoju korist većinu partija.

Svetski rekordi uredi

  • svetski rekord[1] u najvećem broju istovremeno odigranih partija, postignut je 21. oktobra 2006. godine na Trećem šahovskom Festivalu u Meksiko Sitiju, Meksiko, gde je više stotina majstora na simultanci istovremeno odigralo ukupno 13.446 šahovskih partija.[2]
  • pojedinačno, svetski rekord drži mađarski velemajstor Suzan Polgar, koja je igrala simultanku protiv 326 igrača u jednom šoping-molu, Palm Bič, Florida, SAD. Pri tome, ostvarila je i fenomenalan rezultat (+309 =14 -3), što je 96,93%. Simultanka je održana u avgustu 2005. godine.[3][4]
  • rekord za najviše istovremeno odigranih partija na simultanci uz sve pobede drži od 1966. godine DŽud Ejserz, koji je odigrao ukupno 114 partija uz rezultat (+114). Simultanka je održana u Šrivportu, Luizijana, SAD.
  • u najvećem broju istovremeno odigranih partija na slepo - mađarski šahista Janoš Fleš u oktobru 1960. godine igrao je simultanku na slepo protiv 52 igrača istovremeno. Simultanka se završila rezultatom (+31 =3 -18), a trajala 12 časova. Međutim, najbolji rezultat u simultankama na slepo drži DŽordž Kotlanovski, koji je 1934. godine istovremeno odigrao 34 partije na slepo uz rezultat (+23 =10 -1).

Izvori uredi

  1. Ginisova knjiga rekorda
  2. Izveštaj i fotografije sa Trećeg šahovskog festivala u Meksiko Sitiju, 21. oktobra 2006.
  3. Izveštaj i fotografije sa simultanke Suzan Polgar, 1. avgust 2005.
  4. Svetski rekord Žuže Polgar — dnevni list „Danas“ od 3. avgusta 2005.