Simona Halep je rumunska teniserka, trenutni rumunski broj 1 i teniserka iz prvih 10 svetske rang liste teniserki. Pažnju na sebe skrenula je u sezoni 2013. u kojoj je osvojila 6 turnira. U istoj godini dobila je nagradu za najperspektivniju igračicu sveta.

Simona Halep

{{{opis_slike}}}

Profesionalna karijera:
od 2010. do danas
Osobni podaci
Država  Rumunija
Rođenje 1991. 9. 27. (27-09-1991) (1996 god.)
Konstanca
Visina 1,68 m
Stil igre Desnom rukom
(dvoručni bekhend)
Zarada 5.473.134 $
Pojedinačno
Omjer karijere 259 – 132
Osvojeni turniri 8
Izgubljena finala 3
Najbolji plasman 2. (11. avgust 2014)
Trenutni plasman 2. (29. septembar 2014)
Uspjeh na Grand Slam turnirima
Australija Australian Open ČF (2014, 2015)
Francuska Roland Garros F (2014)
Ujedinjeno Kraljevstvo Wimbledon PF (2014)
Sjedinjene Američke Države US Open PF (2015)
Parovi
Omjer karijere 41 – 42
Osvojeni turniri 0
Izgubljena finala 0
Najbolji plasman 146 (11. jun 2012)
Uspjeh na Grand Slam turnirima
Australija Australian Open N
Francuska Roland Garros 2K (2012)
Ujedinjeno Kraljevstvo Wimbledon N
Sjedinjene Američke Države US Open 2K (2011)

Počeci uredi

Halep je počela tenis da igra pod uticajem svog oca Stera i starijeg brata.[1]

Stil igre uredi

Halep igra desnom rukom, jednoručno sa forhend i dvoručno sa bekhend strane. Njeni udarci sa osnovne linije su snažni i uglavnom ravni. Iako je visoka svega 168 cm, njen servis je veoma brz. Ona se može okarakterisati kao agresivni igrač sa osnovne linije. Usled visine, retko izlazi na mrežu, jer joj servis to ne dozvoljava.

Juniorska karijera uredi

Halep je 2008. godine osvojila Rolan Garos u juniorskoj konkurenciji.

Profesionalna karijera uredi

2008-09 uredi

Svoj debi na najcenjenijim turnirima doživela je 2009. na Rolan Garosu. U prvom kolu pobedila je 17. nosioca Mihaelu Krajiček, ali već u sledećem kolu ispada od Vitalije Diačenko. Tokom 2010. godine Halep je podlegla operaciji, sa ciljem podizanjem grudi, jer, kako je sama tvrdila, grudi su joj smetale tokom igre, posebno u kretanju.

2010-12 uredi

Uspon u karijeri Simona Halep pravi već tokom 2010. Na turniru u Marbelji stigla je do četfrt-finala u kom je izgubila od drugogo nosioca i 16-og reketa sveta Flavije Penete, kasnije šampionke turnira. Nakon ispadanja u prvom kolu Barselone protiv Suarez Navaro posle prolaska kvalifikacija, doživela je najveći uspeh u dotadašnjoj karijeri. Kao prvi nosilac, prošla je kvalifikacije turnira u Fesu, Maroko. Redom je pobeđivala: Hradečku (8. nosilac), Olgu Savčuk, Pati Šnider (2. nosilac) i Renatu Voračovu, da bi finale izgubila od Benešove 2-0 (6-4, 6-2).

Na Rolan Garosu i US Openu 2010. je prolazila kvalifikacije, ali je ispadala već u prvom kolu od Sam Stosur odnosno Jelene Janković.

U Ouklandu početkom sledeće sezone stiže do četvrt-finala, ali ispada od Vikmajer.

Veliki uspeh na najprestižnijim turnirima za Halep dolazi na Australijan Openu 2011. Sa nepunih 20 godina Rumunka je stigla do trećeg kola. Na tom putu izbacila je kvalifikantkinju iz Luksemburga Anu Kremer 6-3, 3-6, 6-2, 24-og nosioca, Ruskinju, Klejbanovu 6-4, 7-6 (2), a zaustavlja je Aga Radvanjska sa 6-1, 6-2.

Na dva sledeća Gren slem turnira Halep je ispala u 2. kolu. U Parizu od Stosur, a u Londonu od Serene Vilijams.

Prvu pobedu nad TOP 20 teniserkama dočekala je na Rodžers kupu, gde je u prvom kolu igrala protiv Kuznjecove. Ipak, taj meč koji je trajao preko 2 časa izmorio je Halep i već u sledećem kolu ispala je od Šafarove. Prva pobeda nad TOP 10 teniserkama desila se već nekoliko nedelja nakon prethodne velike pobede. Na US Openu, Halep je igrala sa Na Li, iako je "vukla" povredu iz Kanade. Halep je bila bolja 2-0, po setovima 6-2, 7-5. U drugom kolu je izgubila od Suarez Navaro. O stilu Halepove i njenoj budućnosti već tada se moglo pričati, jer je u ta dva meča prvih kola svoje daleko bolje rangirane protivnice naterala na 50, odnosno 54 neiznuđene greške.

Rezultati u 2012-oj nisu bili toliko dobri kao na kraju prethodne sezone. Simona je često ispadala u prvim kolima turnira od slabije rangiranih teniserki. Svejedno je uspela da dođe do trećeg kola Indijan Velsa i Majamija. Najbolji rezultat ostvarila je na turniru u Briselu. U prvom kolu dobila je velikog favorita, osmu nositeljku Jelenu Janković, u tri seta, a zatim lako protiv zemljakinje Nikolesku. Protiv Cibulkove izgubila je prvi set bez osvojenog gema, ali je naredna dva dobila. U polufinalu dobila je Sofiju Arvidson. U finalu je izgubila od Radvanjske sa 7-5, 6-0. Do kraja sezone beležila je veoma slabe rezultate, svega nekoliko puta je igrala drugo kolo nekog turnira.

Po završetku sezone u 2012. Halep je bila na 47. mestu VTA rang-liste, svega 6 pozicija bolje nego prošle godine.

2013: Proboj uredi

Svoju, u dotadašnjoj karijeri, najbolju sezonu otvorila je turnirom u Oklandu, gde je u drugom kolu eliminiše Radvanjska. Isti stepen takmičenja dostigla je pre nego što ju je eliminisala Sloun Stivens. Stivens ju je pobedila i u prvom kolu Australijan Opena. Nakon poraza od Vinči u Parizu Halep je imala problema sa povredama, jer je mečeve drugog kola i u Dohi i u Dubajiu predala Ani Ivanović, odnosno Hantuhovoj. Na prva dva Masters turnira u sezoni, stiže do 2. i 3. kola, gde je pobeđuju daleko bolje rangirane igračice. Nakon rane eliminacije u Madridu Simona je zasijala u punom sjaju. Na Mastersu u Rimu Rumunka prolazi kvalifikacije, a potom redom pobeđuje Kuznjecovu, sveti se Radvanjskoj i Vinči za poraze sa prethodnih turnira, ponovo pobeđuje Jelenu Janković, ali biva surovo za ustavljenja od strane prvog reketa sveta Serene Vilijams. Amerikanka joj je prepustila svega 3 gema, sve u drugom setu.

Na Rolan Garosu, iscrpljena prethodnim turnirom, izbačena je već na startu od strane Suarez Navaro.

Svoju šansu Halep dobija na turniru u Nirnbergu, gde biva postavljena za sedmog nosioca. Lako pobeđuje neke slabo rangirane i malo poznate rivalke, ali u polufinalu se susreće sa Šafarovom. Iako drugi set gubi bez osvojenog gema, Simona prolazi dalje, a u finalu dobija Andreu Petković, 6-3, 6-3. Ovo je prvi turnir koji je Halep osvojila u karijeri, a da ga organizuje VTA.

Odmah nakon trijumfa, usledio je sledeći. Na turniru u Hertogenbošu Halepova je izbacila prvog, trećeg i četvrtog nosioca (Vinči, Suarez Navaro, Flipkens) na putu do trofeja.

Na Vimbldonu je ispala od mnogo bolje rangirane Li sa 2:1 u setovima (6:2, 1:6, 6:0).

Lak posao je imala u Budimpešti, gde je pobedila 5 daleko lošijih igračica i osvojila novi pehar.

Američku turneju je počela u Sinsinatiju, gde je pobedama nad nositeljkama Bartoli, aktuelnom šampionkom Vimbldona koja se ubrzo nakon turnira penzionisala zbog povrede, i Sam Stosur došla do četvr-finala kada je poražena od prvog nosioca, Serena Vilijams.

Nova titula došla je u Nju Hejvenu. Halep je redom pobeđivala Hantuhovu, Suarez Navaro, Jekatarinu Makarovu, Vozniacki i u finalu Kvitovu.

Na US openu je zaustavljena u četvrtom kolu. Flavija Peneta je slavila u dva seta.

Seriju nešto lošijih rezultata prekida turnirom u Moskvi i novom titulom, ovog puta bez izgubljenog seta. U finalu je porazila Stosur 7:6 (1), 6:2.

Poslednji turnir u sezoni je odigrala u Sofiji. Sa tri povede u grupi nad Svitolinom, Pavljučenkovom i Korne, a potom nad Ivanović i Stosur, Halep je osvojila i turnir šampionki.

Tokom 2013. godine Halep je napredovala čak 36 pozicija i sa 47. došla do 11. pozicije. U sezoni je osvolija 6 titula, bez izgubljenog finala. Svojim igrama stekla je velik broj obožavalaca i napravila najbolju moguću uvertiru pred 2014. godinu.

2014: Prvo gren slem finale, TOP 3 uredi

Halepova je odlučila da sezonu otvori u Sidneju, ali na samom početku turnira ispala je od Amerikanke Medison Kiz.

Na Australijan openu je Rumunka stigla do svog, dotad, prvog gren slem finala. Na tom putu je savladala i osmu nositeljku, Jelenu Janković, i to sa 6:0 u odlučujućem setu. Zaustavila ju je Cibulkova i to prilično ubedljivo usled zdravstvenih problema koje je Halep imala.

Prvu titulu u sezoni 2014. je osvojila u Dohi. Na tom putu pobedila je Kaju Kanepi, Aniku Bek, Saru Erani, Agnješku Radvanjsku i Andželik Kerber.

Na prvom mastersu u sezoni je došla do polufinala, gde joj se Radvanjska revanširala. Masters u Majamiju je propustila.

U Madridu je stigla do finala, ostvarivši svoj najbolji rezultat u dotadašnjoj karijeri. Zaustavila ju je Šarapova, iako je Halep odlično otvorila meč, sa 1:6, 6:2, 6:3. Na Rim mastersu je predala meč drugog kola Karli Suarez Navaro.

Velik uspeh i prvo gren slem finale doživela je na Rolan Garosu. Veoma ubedljivo je prolazila rivalke: Klejbanovu, Votson, Toro-Flor, Stivens, Kuznjecovu i Petković, sve sa po 2:0 u setovima. U veoma napetom i neizvesnom meču protiv Šarapove nije uspela da iskoristi brojne greške Ruskinje u trećem setu, te je Marija slavila sa 6:4, 6:7 (5), 6:4. Ovim finalom, Halep se probila u sam teniski vrh, tačnije je postala treći reket sveta.

Usled povrede nije odbranila titulu osvojenu 2013. u Hertogenbošu, predala je meč drugog kola Aniki Bek.

Treći gren slem sezone započela je mečom sa Brazilkom Telianom Pereirom koju je lako dobila sa 6:2, 6:2. Meč drugog kola bio je nešto teži, pa je kvalifikantkinja iz Ukrajine, Julija Curenko, uzela i set Rumunki. Potom su usledile lake pobede nad mladom Belindom Benčič, Zarinom Dijas i prošlogodišnjom finalistkinjom Zabine Lisicki. U polufinalnom meču je izgubila od Judžini Bušard. U tom meču doživela je jedan veoma nezgodan pad zbog kog joj je ukazivana pomoć.

Priliku za takmičenje u svojoj zemlji dobila je na turniru u Bukureštu, koji je po prvu put održan 2014. Postavljena je za prvog favorita turnira, a tu ulogu je opravdala pobedom nad Vinči u finalu 6:1, 6:3. Ovo je bio drugi turnir koji je Halep osvojila u sezoni 2014.

Grend slem finala uredi

Pojedinačno: 1 (0–1) uredi

Godina Turnir Protivnica u finalu Rezultat u finalu
2014. Rolan Garos   Marija Šarapova 4-6, 7-6(5), 4-6

Reference uredi

Spoljašnje veze uredi