Simon Templar je britanski fiktivni lik poznat po nadimku Svetac (engleski: Saint), koji se originalno pojavio u seriji romana koju je Leslie Charteris napisao između 1928. i 1963. Nakon tog vremena su Charterisu u opisivanju lika do 1983. godine pomagali drugi autori. Godine 1997. su objavljena još dva romana. Lik se također pojavio u brojnim filmovima, radio-dramama, stripovima i tri televizijske serije.

Svetac - fiktivni lik
Znak Sveca koji se pojavljuje u gotovo svakoj avanturi Simona Templara.
Ime: Simon Templar
Zanimanje: Lopov, detektiv-amater,
povremeni policijski agent
Portretirali ga: Louis Hayward, George Sanders,
Roger Moore, Ian Ogilvy, Simon Dutton, Val Kilmer, Tom Conway, ostali
Oružja: Štap od ebanovine
šake
noževi za bacanje zvani Anna & Belle
pištolj
štap-mač

Pregled uredi

Simon Templar je lopov poznat po nadimku "Svetac". Dobio ga je zbog svojih inicijala ST, koji su slični "St.", što je engleska skraćenica za "Sveti"; ali isto tako i zbog toga što se njegova herojska djela bitno razlikuju od njegove mračne reputacije. Templar koristi razne aliase, često s incijalima S.T. kao što su "Sebastian Tombs" ili "Sugarman Treacle". Templar posjeduje dječački humor te često pravi dosjetljive primjedbe, ostavljajući iza svojih djela svojevrsnu "vizitkartu" - prikaz čovjeka s oreolom - a što je kasnije postao logo koji su koristili i knjige i znamenita TV-serija iz 1960-ih.

Porijeklo Simona Templara nije navedeno u knjigama, ali se sugerira da je on svoju karijeru počeo kao kriminalac te tako stekao mnoge vještine - prvenstveno vezane uz provalništvo - koje je koristio u svojim kasnijim pustolovinama. S vremenom je Templar stekao svojevrsnu savjest te su žrtve njegovih kriminalnih pothvata postale isključivo ličnosti koje po njegovom mišljenju to zaslužuju - korumpirani političari, ratni huškači, gangsteri i sl. Templar je za sebe zadržavao samo desetinu plijena stečenog u svojim kriminalnim pothvatima, a ostatak je davao u dobrotvorne svrhe, dijelio kolegama i suradnicima ili čak vraćao vlasnicima ako bi zaključio da su naučili lekciju. Templar je također imao i mračnu stranu - nije se ustručavao koristiti nasilje, a kada su u pitanju bili posebno opaki zlikovci, nimalo se nije ustručavao ubijati ih iz predumišljaja.

1920-ih i 1930-ih, kada se odigravala radnja originalnih romana, Templar se iz svog londonskog stana borio protiv evropskih trgovaca oružjem, krijumčara droge i bijelog roblja. Tada je imao i suradnicu Patriciu Holm, pustolovku s kojom je imao za tadašnje vrijeme neuobičajenu otvorenu ljubavnu vezu. Glavni protivnik, ali i povremeni saveznik, mu je bio Claude Eustale Teal, inspektor Scotland Yarda. S izbijanjem drugog svjetskog rata Templar je počeo svoje vještine koristiti kao tajni agent za američku i druge savezničke vlade. Nakon završetka rata Templar je počeo napuštati London kako bi postao međunarodni pustolov.

Templar kao književni lik uredi

Prema Burlu Bareru, književniku i historičaru koji je proučavao Charterisov opus, lik Templara je svojevrsnu podlogu imao u opskurnom romanu Daredevil čiji je protagonist prilično sličan Templaru, a u kome se pojavljuje lik inspektora Teala.

Templar se kao lik prvi put pojavio godine 1928. u romanu Meet the Tiger!. Charteris je svoj lik potom predstavljao u tri različita oblika - u romanima koje je izdavao kao knjige, pripovjetkama koje je izdavao u časopisima, a kasnije spajao u knjige te, također, novele koje je objavljivao u časopisima, a potom u zbirkama.

Kao i kod mnogih fiktivnih likova čija je popularnost opstala kroz decenije, Charterisov Templar je od 1920-ih pa sve do 1970-ih nastavio voditi pustolovine, a da nije ostario nijedan dan. 1960-ih je Charteris, shvativši da su neka od njegovih ranih djela zastarjela, pokušao ih preraditi i s radnjom smjestiti u suvremeno doba. Međutim, od toga je odustao, i umjesto toga je u novim izdanjima pisao predgovore u kojima se ispričava zbog zastarjelosti svojih djela.

Nakon što je godine 1963. napisao knjigu Saint in the Sun, Charteris se počeo povlačiti iz pisanja, odnosno sve više prepuštati rad na Simonu Templaru drugim piscima, među kojima se ističe poznati SF-autor Harry Harrison. Charteris je posljednji roman napisao 1971. godine, a potom su rad nastavili drugi, sve dok serija konačno nije prekinuta 1983. godine.

1960-ih su osim knjiga Charterisa i njegovih suradnika u Francuskoj izdavane knjige koje su predstavljale novelizaciju radio, a potom i tada popularne TV-serije.

Nakon što je Charteris umro 1993. godine, objavljena godine 1997. su još dva romana koje je napisao Burl Barer - The Saint, novelizacija istoimenog filma s Valom Kilmerom u glavnoj ulozi te Capture the Saint, koja je sadržajem i u stilu bliža originalnom Charterisovom liku.

Sam Charteris je od 1928. do 1971. ukupno napisao 14 romana, 34 pripovjetke i 95 novela. Od 1963. do 1997. su drugi autori napisali još 7 romana i 14 pripovjetki.

Radio-adaptacije uredi

Charterisove knjige su adaptirane u nekoliko različitih radio-serija u nekoliko država. Najranija je bila za irski Radio Eireann 1940. godine u kojoj je lik Sveca tumačio Terence De Marney. Godine 1945. Svetac se pojavio kao junak američke radio-serije Saint koju su emitirali NBC i CBS a u kojoj su nastupali Edgar Barrier i Brian Aherne.

Od godine 1947. do 1951. je emitirana najduža od svih radio-serija u kojoj je naslovnu ulogu tumačio Vincent Price, a koja je emitirana na tri mreže - CBS, Mutual i NBC. Nakon što je Price napustio seriju, nekoliko mjeseci ga je zamnjenjivao Tom Conway, čiji je brat George Sanders glumio Templara na filmu.

Sljedeća serija je emitirana na Springbok Radiju u Južnoj Africi između 1953. i 1957. U istoj zemlji su emitirane dvije serije 1965/66 i 1970/71. Posljednja serija je bila na BBC Radio 4 godine 1995. gdje je ulogu Sveca tumačio Paul Rhys.

Filmske i televizijske adaptacije uredi

Nedugo nakon što je stvorio lik Sveca, Charteris je započeo dugu i plodnu karijeru u Hollywoodu kao scenarist. Zbog toga je relativno rano uspio jedan od tadašnjih studija — RKO Radio Pictures — nagovoriti da snimi filmsku adaptaciju jednog njegovog djela. Tako je godine 1938. snimljen The Saint in New York, adaptacija istoimenog romana iz 1935. godine, u kome su nastupali Louis Hayward kao Templar i Jonathan Hale kao inspektor Henry Farnack, američki ekvivalent inspektora Teala.

Sljedećih 15 godina je snimljeno još osam filmova. U prvih pet se pojavljuje inspektor Farnack, ali je već u drugom ulogu Templara preuzeo George Sanders. U dva filma je Templara tumačio Hugh Sinclair.

Nekoliko filmova je bilo temeljeno na originalnim scenarijima, a neki od njih su, pak, bili djelomično temeljeni na Charterisovom književnom opusu. U posljednjem filmu iz 1953. godine The Saint's Girl Friday ulogu Templara je ponovno preuzeo Louis Hayward.

Godine 1960. je u Francuskoj bez uspjeha pokušana još jedna adaptacija. Daleko više uspjeha je imala britanska TV-serija The Saint u kojoj je glavnu ulogu tumačio Roger Moore. Počela se snimati od 1962. i na programu ostala do 1969. Danas je mnogi smatraju najuspješnijom od svih adaptacija Charterisovog djela.

Nakon te serije je slijedilo još nekoliko njih, od kojioh je najpoznatija Return of the Saint (1978–1979) gdje je Sveca tumačio Ian Ogilvy. 1980-ih je Roger Moore pokušao producirati igrani film s Pierceom Brosnanom u glavnoj ulozi, ali bez uspjeha. Don Taffner je godine 1987. pokušao snimiti novu TV-seriju s Andrewom Clarkeom u glavnoj ulozi, ali se stalo na pilot-epizodi. Godine 1989. je, pak, snimljeno šest TV-filmova sa Simonom Duttonom u glavnoj ulozi.

Godine 1997. je snimljena visokobudžetna holivudska verzija The Saint sa Valom Kilmerom u glavnoj ulozi. Nju fanovi Charterisovog djela nisu dočekali prijateljski, jer je scenario uzeo previše kreativne slobode.

Filmovi (i glumci koji su tumačili Sveca) uredi

Popis filmova čiji je glavni lik Simon Templar, te glumaca koji su ga tumačili:

Televizijske serije uredi

Reference uredi

Eksterni linkovi uredi