Simon Hornblower

Simon Hornblower (rođen 1949) je profesor klasične filologije i istorije starog veka na Univerzitetu u Oxfordu i viši naučni savetnik (Senior Research Fellow) na oxfordskom All Souls Collegeu.

Život uredi

Osnovno i srednje obrazovanje stekao je na Etonu, dok je univerzitetsku diplomu stekao na kembričkom Jesus Collegue (1969) i na oxfordskom Balliol Collegeu (1971). Na Oxfordu je i magistrirao i doktorirao s tezom Mauzol Karijski (1978).

Predavao je klasične nauke i antičku istoriju na Univerzitetu u Oxfordu od 1971. do 1997. godine, kada je prešao na University College London, gde je postavljen za profesora klasične filologije i istorije starog veka.

Za člana Britanske akademije izabran je 2004. godine.

Naučni rad uredi

Trenutno se bavi klasičnom grčkom istoriografijom (posebno Herodotom i Tukididom) te razlikovanjem istorijskih tekstova kao knjževnosti i kao istoriografije. Objavio je trotomni istorijsko-književni komentar na Tukididovu Istoriju peloponeskog rata (Oxford University Press, 1991, 1996, 2008). Njegovo najnovije delo koje je sam napisao jeste Tukidid i Pindar: istorijski narativ i svet epinikijskog pesništva (Thucydides and Pindar: Historical Narrative and the World of Epinikian Poetry, Oxford University Press, 2004). Sa Catherineom Morgan iz King's College London uredio je delo Pindarovo pesništvo, pokrovitelji i svetkovine: od arhajske Grčke do rimskog carstva (Pindar's Poetry, Patrons, and Festivals: From Archaic Greece to the Roman Empire, OUP, 2007), koje predstavlja zbirku radova različitih naučnika o istorijskim, književnim, arheološkim i antropološkim aspektima Pindara i sveta njegove poezije.

Hornblower od 1979. radi na Leksikonu grčkih vlastitih imena (Lexicon of Greek Personal Names) i jedan je od urednika dela Grčka vlastita imena i njihova vrednost kao dokaza (Greek Personal Names: Their Value as Evidence, Oxford University Press, 2000).

Godine 1996. sa Antonijem Spawforthom uredio je treće izdanje Oxfordskog klasičnog leksikona.

Bibliografija uredi

Eksterni linkovi uredi