Simboli Vizantije

U Vizantiji nije bilo tolike razlike između grba i zastave, tako da je praktično nemoguće pričati o tim pojmovima odvojeno. Postoje dva obeležja koja se paralelno provlače kao državni simboli sve vreme postojanja Carstva.

Zastava koja se danas može videti širom Grčke

Konstantinov Steg uredi

Konstantinov Steg čini zlatni (Or) grčki krst na crvenom (Gules) polju.

Prema legendi caru Konstantinu Velikom se uoči bitke sa rimskim pobunjenicima na nebu ukazao krst i reči:„U ovom znaku ćeš pobediti!“Nakon tog proviđenja car je preko crvene kvadratne zastave postavio zlatni krst i pod njom poveo vojsku u bitku u kojoj je pobedio. To nakon toga postaje simbol Carstva.

Latinsko carstvo uredi

Grb Latinskog carstva čini zlatni (Or) grčki krst koji na četiri (Quarter) dela seče crveno (Gules) polje, dok se u svakom delu nalazi zlatni (Or) okruženi grčki krst.

Obnovljena Vizantija uredi

Nakon što je 1261 godine nikejski car Mihajlo VIII Paleolog oslobodio Carigrad i pobedio Epirskog despota, smatrao je sebe i svoju državu za jedine prave naslednike Vizantije što je pokazao i novim grbom Carstva.

 
Grb obnovljene Vizantije

Grb obnovljene Vizantije činio je zlatni (Or) grčki krst koji na četiri (Quarter) dela seče crveno (Gules) polje,dok se u svakom delu nalazi zlatno (Or) grčko slovo S odnosno S (koja izgledaju poput ćiriličnog C), okrenuto ka spolja.

Značenje 4S(S) uredi

Pojava 4S vezuje se za Mihajla koji je mesto latinskih okruženih grčkih krstova (ili kako ih neki tumače zlatnika) postavio slova S. Smatra se da su ona u početku označavala samo početno slovo reči Serbia odnosno termina Srpsko carstvo(iako se smatra da je ovaj termin kasnijeg porekla), a da su 4S tek kasnije dobila značenje koje im se danas pripisuje. Smatra se da 4S označavaju moto Samo Sloga Srbina Spasava a neki tumače i kao Paleologa odnosno moto Vizantije:

  • Βασιλεὺς Βασιλέων Βασιλεύων Βασιλευόντων

odnosno

Dvoglavi Orao uredi

Orao se u Vizantiji pojavljuje od njenog nastanka i predstavlja kontinuitet sa Rimskom imperijom čiji je simbol bio.

U X veku u Vizantiji se umesto jednoglavog,pojavljuje dvoglavi orao koji je predstavljao Carstvo koje je okrenuto i Istoku i Zapadu odnosno i Aziji i Evropi. Iz Vizantije se dvoglavi orao proširio na zemlje pod njenim direktnim uticajem(Srbija, Rusija,...)

Paleolozi uredi

Grb Paleologa čini crni (Sable) okrunjeni dvoglavi orao u poletu iznad kog je velika kruna,na zlatnom (Or) polju.

Grb danas uredi

Grb danas čini crni (Sable) dvoglavi orao u poletu, oružan mačem(u desnoj) i šarom(u levoj) iznad kog je kruna,na zlatnom (Or) polju.

Vidi još uredi

Spoljašnje veze uredi