Silent Running (sh. Tihi pogon[α 1]), a čiji se naslov u Jugoslaviji prevodio kao Tihi bijeg, je američki science fiction snimljen 1972. godine u režiji Douglasa Trumbulla, a koji se često navodi kao jedno od najznačajnijih ostvarenja u historiji žanra.

Silent Running
RežijaDouglas Trumbull
Producent
Scenario
UlogeBruce Dern
MuzikaPeter Schickele
FotografijaCharles F. Wheeler
MontažaAaron Stell
StudioUniversal Pictures
Datum(i) premijere
10. 3. 1972 (1972-03-10)
Trajanje89 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski

Radnja filma je smještena u budućnost nakon što je na Zemlji u potpunosti izumrli sva flora, a čiji se posljednji tragovi čuvaju u orijaškim staklenicima u obliku geodezijskih kupola priključenih za teretne svemirske brodove American Airlinesa u orbiti Saturna. Protagonist, čiji lik tumači Bruce Dern, je botaničar koji se brine o njima i koji, nakon što dobije nalog da ih uništi, se odmetne te ih uz pomoć robota pokušava spasiti.

Trumbull je prije Silent Running bio poznat prije svega kao majstor specijalnih efekata zaslužan za 2001: Odiseju u svemiru. U književnom predlošku za taj film se znamenita scena prolaza kroz Zvjezdana vrata odigrala u orbiti Saturna, ali je u filmskoj verziji odabran Jupiter iz financijskih razloga. Trumbull se zbog toga odlučio za Saturn kako bi mogao primijeniti neke od svojih zamisli vezanih uz prikaz te planete. Scenario, koja je originalno zamišljen kao poluironična space opera o astronautu-veteranu koji želi izbjeći povratak na Zemlju je, pak, radnji dao post-apokaliptički karakter, ali i ekološku angažiranost, kao i cijeli niz hollywoodskih i drugih SF-ostvarenja tog vremena čija je radnja nastojala upozoriti na industrijsko zagađenje i njegove moguće kobne posljedice po budućnost čovječanstva i života na Zemlji. Film je kritičare impresionirao ne samo svojom porukom, nego i specijalnim efektima na koje će se kasnije naslanjati brojna druga ostvarenja žanra. Andrew Stanton, autor hvaljenog animiranog filma WALL-E je tvrdio da je inspiraciju za svoj film pronašao upravo u Silent Running.

Scene iz Silent Running su nekoliko godina kasnije "reciklirane" u jednoj od epizoda originalne verzije TV-serije Battlestar Galactica.

Uloge uredi

  • Bruce Dern ... Freeman Lowell
  • Cliff Potts ... John Keenan
  • Ron Rifkin ... Marty Barker
  • Jesse Vint ... Andy Wolf
  • Mark Persons ... Drone 1 (Dewey)
  • Cheryl Sparks i Steven Brown ... Dron 2 (Huey)
  • Larry Whisenhunt ... Dron 3 (Louie)

Napomene uredi

  1. Originalni izraz se odnosi na poseban režim rada podmornica pod vodom u svrhu izbjegavanja detekcije.

Izvori uredi

Vanjske veze uredi