Sihanoukville (kmerski: ក្រុងព្រះសីហនុ Krong Preah Sihanouk), znan i kao Kampong Som (kmerski: កំពង់សោម), obalni je grad i središte provincije Preah Sihanouk u Kambodži. Grad se nalazi na samom vrhu uzvišenog poluotoka na jugozapadu zemlje, u Tajlandskom zaljevu. Grad je okružen gotovo neprekinutim obručem plaža, dok na istoku graniči s močvarnim predjelima Nacionalnog parka Ream. Plovna rijeka Ou Trojak Jet protječe kroz grad i utječe u more kod plaže Otres, nedaleko od otočića Koh Ta Kiev. Uz prethodno navedeni, nedaleko od grada nalaze se i drugi slabo naseljeni otoci, svi pod gradskom upravom,[1] koji tokom posljednjih godina privlače sve više individualnih turista.

Sihanoukville
ក្រុងព្រះសីហនុ
(Krong Preah Sihanouk)

Preah Sihanouk / Kampong Som
Grad
Kolaž slika iz Sihanoukvillea
Kolaž slika iz Sihanoukvillea
Sihanoukville na mapi Kambodže
Sihanoukville
Sihanoukville
Koordinate: 10°38′N 103°30′E / 10.633°N 103.500°E / 10.633; 103.500
Opći podaci
Država Kambodža
ProvincijaPreah Sihanouk
Historija
Osnovan1964.
Imenovan poNorodom Sihanouk
Uprava
GradonačelnikYun Min
Geografija
 • Grad80 km2 (30 sq mi)
 • Nadmorska visina15
Stanovništvo (2008)
 • Grad89.846
 • Urbano66.723
Ostale informacije
Vremenska zonaKRAT (UTC+7)
Poštanski broj18000
Pozivni broj(evi)034

Grad, koji je dobio ime po kralju Norodomu Sihanouku, imao je oko 89,900 stanovnika tokom 2008. godine, od kojih je njih 66,700 živjelo u samom urbanom centru.[2] Relativno mlad (status grada stiče tek 1964. godine), Sihanoukville se počeo razvijati paralelno s autonomnom lukom koja je otvorena u lipnju 1955. godine kao otvoreni put Kambodže prema međunarodnoj pomorskoj trgovini. Ta jedina dubokomorska luka u zemlji ima i terminal za mineralna ulja te posebnu zgradu za transportnu logistiku.[3] Posljedica toga bila je da je grad ubrzo postao glavno trgovinsko središte u zemlji.

Zbog svog položaja i recentnih investicija, Sihanoukville je postao premijerna obalna destinacija Kambodže od kraja XX. vijeka,[4] mada je unatoč tome suočen s brojnim infrastrukturalnim i sigurnosnim problemima.

Historija uredi

 
Spomenik vijetnasko-kambodžanskog prijateljstva nedaleko od plaže pobjede u Sihanoukvilleu.

Prije nego je službeno osnovan 1955. kao luka, Sihanoukville, odnosno Kompong Som, bio je luka regionalnog značaja, mahom zbog nepostojanja plovnih puteva koji bi ju povezali s ostatkom monarhije. U ranom modernom periodu je donekle dobila na značaju, ali kako su naselja na rijeci Mekong bila glavna trgovinska središta, Kompong Som je mahom zanemarena.

Godine 1717., sijamske trupe spalile su luku, ali nisu ostvarile potpunu kontrolu jer su ubrzo doživjele poraz od Vijetnama. Početkom XVIII. vijeka, kambodžanski vladar Ang Eng sklopio je pakt s kineskim piratom Mac-Thien-Tuom, nakon čega je luka Hà Tiên dobila autonomiju, a Mac je kontrolirao trgovinu u istočnom dijelu Tajlandskog zaljeva; luka Kompong Som je kasnije pripojena Hà Tiênu zbog Macove vojne podrške kambodžanskom kralju. Francuska uprava nije donijela previše novina za samu luku, mada je poboljšana prometna infrastruktura koja će kasnije biti osnova za razvoj modernih prometnih puteva kroz Sihanoukville.

Nakon kraha francuske uprave, luka počinje dobivati na značaju, a od 1955. godine započinje njezin intenzivni razvoj. Imala je izrazito važnu vojnu ulogu u kasnijim sukobima, posebice tokom kraja Lon Nolove Kmerske Republike, tokom koje je bila ustupljena američkim trupama. Posljednje američke trupe koje su sredinom 70-ih godina boravile u Kambodži bile su smještene upravo u luci; ista je evakuirana netom prije dolaska Crvenih Kmera. Prilikom odlaska, američke trupe su snažno napale luku s mora i iz zraka kako bi se suprostavile Pol Potovim snagama.

Nakon pada režima Crvenih Kmera, luka Sihanoukville je ponovo dobila na značaju te je doživjela snažan razvoj, postaši najvažnije trgovinsko središte i jedna od najpopularnijih turističkih destinacija.

Geografija uredi

Grad je smješten na kraju poluotoka koji izlazi na Tajlandski zaljev, što tokom cijele godine osigurava znatno povoljnije životne uvjete od nestabilnih područja Indijskog oceana (na zapadu) i Južnog kineskog mora (na istoku). Blizina obale omogućila je razvoj turizma, pri čemu posebno prednjače plaže koje gotovo u cijelosti okružuju grad; među istima se posebno ističu plaže Ochheuteal, Otres, Sokha, Lamherkay/Hawaii, Hun Senova plaža, plaža nezavisnosti te plaža pobjede.

Otoci koji se nalaze u blizini grada, i pod njegovom upravom, također su izrazito važni u turističkom smislu. Najveći od njih je Koh Rong, dok su ostali Koh Rong Sanloem, Koh Kaong Kang/Thass, Koh Koun, Koh Tuich, Koh Puos i Koh Dek Koul. Treća važna geografska odlika je rijeka Ou Trojak Jet, koja se ulijeva u more kod plaže Otres, a poznata je po mangrovama koje rastu duž njezina toka.

Klima uredi

Klimatološki medijani za Sihanoukville
Mjesec jan-sij feb-velj mar-ožu apr-tra maj-svi jun-lip jul-srp aug-kol sep-ruj okt-lis nov-stu dec-pro godina
Srednji maksimum (°C) 31,3 31,2 32,1 33,7 32,3 31,2 30,0 30,8 30,8 30,8 31,2 31,7 31,43
Srednji minimum (°C) 23,9 24,6 25,4 25,0 26,8 26,3 25,9 25,1 25,2 24,7 24,4 23,5 25,07
Precipitacija (mm) 28,3 25,2 50,3 124,8 207,3 252,7 341,4 377,2 320,6 290,4 128,2 54,4 22108
Izvor: WWO


Promet uredi

S obzirom na njegovu gospodarsku važnost, Sihanoukville je izrazito dobro prometno povezan. Iz grada je moguće direktno pristupiti čak trima autocestama (jednoj za Phnom Penh, drugoj koja posredno vodi do Tajlanda i Kine te trećoj, koja spaja grad s jugozapadom zemlje), dok su same gradske ceste u prilično dobrom stanju. U zemlji se prometuje desnom stranom, s tim da nedostatak jasnih prometnih pravila (iako se zakonska pravila koja se odnose na promet ne razlikuju previše od onih u drugim zemljama) značajan problem u dnevnoj cirkulaciji.

Specifičan problem je i nedostatak javnog prijevoza. Iako vlakovi i autobusi pa čak i taksiji na međugradskim rutama postoje, sam grad nema organiziran javni prijevoz niti izdaje dozvole za isti. Sukladno tome, vlasnici mototaksija i autorikši djeluju samostalno i neorganizirano, a česta je pojavnost i to da vozači ne znaju nazive i/ili brojeve ulica.[5]

S druge strane, pomorski promet prema obližnjim otocima funkcionira na dnevnoj razini i znatno je bolje organiziran. Bivši aerodrom Kang Keng, danas Međunarodni aerodrom u Sihanoukvilleu opslužuje grad, s tim da od listopada 2014. godine funkcionira samo za međunarodne čarter letove.[6]

Kultura i znamenitosti uredi

Iako je važno turističko središte, Sihanoukville nema nekih pretjerano značajnih spomenika. Većina turističke ponude koncentrirana je na plaže, noćni život i restorane, s tim da se potonji konstantno izmjenjuju, unatoč njihovom velikom broju. Zapadni turisti često smatraju Sihanoukville pogodnim za dobivanje seksualnih usluga, međutim prostitucija je u Kambodži ilegalna i lokalni ugostitelji rijetko idu protiv zakona i lokalnih običaja.

S obzirom na važnost religije u Kambodži, Sihanoukville ima nekoliko prominentnih vjerskih objekata; najpoznatije među njima su pagode, što je posljedica činjenice da je teravadski budizam službena državna religija. Najpoznatije gradske pagode su Gornja pagoda, Donja pagoda i O'treška pagoda. Uz to, Sihanoukville ima i značajan broj pripadnika drugih religija pa su tako poznati vjerski objekti i Crkva svetog Mihaela, katolička crkva, te Iber Bikhalifahova džamija.

Gradovi prijatelji uredi

Sihanoukville je zbratimljen sa sljedećim gradovima:

Reference uredi

  1. „Administrative Areas in Sihanoukville Municipality by District and Commune”. Statistics Japan. Pristupljeno April 18, 2015. 
  2. „General Population Census of Cambodia 2008”. National Institute of Statistics. Pristupljeno April 18, 2015. 
  3. Philpotts, Robert (March 2006). A Port for Independence. England: Blackwater Books. str. 18. 
  4. „The rise of Sihanoukville”. The Phnom Penh Post. March 21, 2013. Pristupljeno April 18, 2015. 
  5. „Getting Around Sihanoukville”. sihanoukvillebackpacker.com. Arhivirano iz originala na datum 2009-02-20. Pristupljeno February 5, 2009. 
  6. „Airline Companies in Cambodia - Transportation in Cambodia”. Ministry of Tourism Cambodia (MOT). Arhivirano iz originala na datum 2017-07-01. Pristupljeno May 12, 2015. 

Vanjske veze uredi

Uprava uredi

Industrija uredi

Ostale informacije uredi