Sigeberht Dobri

Sigeberht II, poznat po i nadimcima Dobri (Bonus) ili Blaženi (Sanctus),[1] bio je Kralj Istočnih Saksonaca od oko 653. do 660/661. Na prijestolje je došao nakon smrti svog rođaka, dugogodišnjeg kralja Sigeberhta I Malog.

Sigeberht je bio pagan, ali je, prema Bedi Uvaženom, sklopio savez sa Oswiuom, kršćanskim kraljem Bernicije. Oswiu, kome je savez trebao kako bi se odupro Merciji, savjetovao je Sigeberhtu da se pokrsti. Sigeberht ga je poslušao, te ga je pokrstio biskup Finan. Potom je Oswiu u Sigeberhtovo kraljevstvo poslao misionare na čelu sa Ceddom koji su nastavili širiti kršćanstvo.

Beda opisuje Sigeberhta kao pobožnog vladara. Kada je Cedd ekskomunicirao jednog od istočnosaksonskih plemića zbog zabranjenog braka, istovremeno je zabranio svim kršćanima u kraljevstvu da sa njime objeduju ili posjećuju njegovu kuću. Kralj je svejedno prihvatio poziv na gozbu. Kada je putem sreo Cedda i sjetio se njegove zabrane, bacio se na zemlju pred njim i molio oprost. Cedd mu je rekao da svejedno ide na gozbu, jer će ga kazniti Bog zbog neposluha. Kralj je došao u plemićevu kuću i tamo je ubijen od strane plemića i njegovog brata; Beda je zaključio da je pobožni Sigeberht svojom smrću iskupio grijehe.

Suvremeni historičari, pak, špekuliraju da je atentat imao političku pozadinu, odnosno da su iza njega stajali Sigeberhtov nasljednik Swithelm ili Swithelmov saveznik, istočnoanglijski kralj Aethelwold.

Izvori uredi

  1. Yorke, "The Kingdom of the East Saxons." p. 9.

Literatura uredi

  • Higham, N.J. The Convert Kings. Power and Religious Affiliation in Early Anglo-Saxon England. Manchester, 1997.
  • Kirby, D.P. The Earliest English Kings. London, 1991.
  • Yorke, Barbara. "The Kingdom of the East Saxons." Anglo-Saxon England 14 (1985): 1-36.
  • Yorke, Barbara. Kings and Kingdoms of Early Anglo-Saxon England. London, 1990.
  • "Sigeberht 5 (Male)." Prosopography of Anglo-Saxon England[mrtav link]. Accessed: 6 May 2009.
Prethodi:
Sigeberht I Mali
Kralj Essexa
653–660
Slijedi:
Swithelm