Sid Caesar (8.9. 1922.-) je Emmyjem nagrađeni američki komičar i pisac, najpoznatiji kao glavni glumac u TV-seriji Your Show of Shows iz 1950-ih, a mlađim generacijama kao Trener Calhoun u filmovima Grease i Grease 2.

Sid Caesar
glumac, komičar, scenarist
Caesar 1961. godine
Biografske informacije
RođenjeIsaac Sidney Caesar
9. 8. 1922. (1922-08-09) (dob: 101)
Yonkers, New York, New York , SAD Sjedinjene Američke Države
SupružnikFlorence Levy
(vj.1943-2010; njena smrt; 3 djece)
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumac, komičar, scenarist
Opus
Djelatni period1946–

Biografija uredi

Sid Caesar je rođen u Yonkersu, a od malih nogu je svom ocu Maxu i majci Idi pomagao u vođenju njihove zalogajnice. Kao konobar je ubrzo razvio talent da imitira različite naglaske, pa ga zbog toga mnogi dan-danas smatraju poliglotom iako on govori jedino engleski i jidiš.

U dobi od 17 godina se priključio Obalnoj straži, i tamo je otkrio talent za sviranje saksofona, ali i imao i prve komičarske nastupe. Nakon izlaska iz Obalne straže je svirao u big bandovima uključujući onaj Bennyja Goodmana.

Po dolasku u Los Angeles, Caesar je dobijao male uloge u filmovima. Godine 1948. je došao na televiziju nastupajući u TV-verziji popularne radio-emisije Texaco Star Theater s Miltonom Berleom. Godinu dana kasnije zajedno s Imogene Coca je postao voditeljem vlastite emisije Admiral Broadway Revue.

Godine 1951. Caesar je postao voditelj popularne varijete-emisije Your Show of Shows, gdje su nastupali mnogi ugledni glumci kao Nanette Fabray, Carl Reiner i Howard Morris, a karijere započinjali Mel Brooks i Neil Simon. Godine 1954. ta je emisija zaminjena sa Caesar's Hour, a poslije nje s Caesar Invites You i The Sid Caesar Show. Kada je potonjem obustavljeno snimanje 1958. godine, Caesar se nakratko okrenuo alkoholu i drogi.

Međutim, s vremenom se pomirio s gubitkom TV-karijere i svoj komičarski talent nastavio pokazivati u filmovima kao što su It's a Mad, Mad, Mad, Mad World i komedijama Mela Brooksa kao što su Silent Movie i History of the World Part 1.

Godine 2004. je objavio autobiografiju Caesar's Hours.

17.7. 1943. se oženio za Florence Levy, s kojom je imao troje djece. Levy je umrla 2010. godine.

Vanjski linkovi uredi