Sharon Marguerite Gless (31. 5. 1943.-) je Emmyjem nagrađena američka glumica, najpoznatija po ulozi nerednice Christine Cagney u policijskoj TV-seriji Cagney & Lacey (1982-1988) te Madeline Westen u TV-seriji Burn Notice.

Sharon Gless
Sharon Gless 1998.
Biografske informacije
RođenjeSharon Marguerite Gless
31. 5. 1943. (1943-05-31) (dob: 80)
Los Angeles, SAD
SupružnikBarney Rosenzweig (1991–)
Opus
Djelatni period1970-
Znamenite uloge
Christine Cagney u Cagney & Lacey
Službene stranice
sharongless.com

Gless je odrasla u porodici komercijalnog direktora tekstilne svrhe, a u mladosti je radila kao sekretarica u reklamnim agencijama Grey Advertising i Young & Rubicam. Nakon toga se zaposlila u filmskim tvrtkama Sassafras Film i General Film Corporation. To ju je potaklo i da sama započne filmsku karijeru kao glumica. Godine 1974. je potpisala ugovor s tvrtkom Universal Studios kao jedna od posljednjih glumica na koju se primjenjivao klasični studijski sistem Starog Hollywooda.

Gless je, međutim, svoje prve značajnije uloge imala na televiziji, odnosno u serijama 1970-ih kao što su Marcus Welby, M.D. i Switch. Za glumicu je ključni trenutak bila godina 1982. kada su producenti TV-serije Cagney & Lacey odlučili zamijeniti Meg Foster, koja je bila tumačila lik policijske narednice Christine Cagney. Ulogu je preuzela Gless.

Gless je za tu ulogu osvojila dvije uzastopne nagrade Emmy, a serija joj višestruko obilježila, a u posrednom smislu umalo i okončala život. Za vrijeme snimanja Gless je započela ljubavnu vezu s producentom Barneyem Rosenzweigom, koji je zbog toga napustio koproducenticu serije i suprugu Barbaru Corday.

U međuvremenu je lik Cagney, s obzirom da svoju agresivnost i muškobanjastost, odnosno činjenicu da nikada nije imao stalne veze s muškarcima, postao svojevrsna ikona u američkoj lezbijskoj zajednici. Dio američkih lezbijki je, pak, smatrao da je Gless lezbijka u stvarnom životu, a jedna od njih, Jonni Penn, ju je počela proganjati te slati pisma u kojoj moli da se sretnu prijeteći da će se ubiti pred njenim očima.

Gless u intervjuu za Daily Mail opisuje kako se jedne večeri krajem 1980-ih, u vrijeme kada je imala problema s alkoholom, posvađala s Barneyjem u njegovoj kući. Gless je namjeravala otići u svoju kuću, ali se predomislila i vratila kod Barneya kako bi se pomirila. Te iste večeri je Penn provalila u njenu kuću, naoružana s puškom i 500 metaka. Nakon sedam sata opsade se predala policiji i bila osuđena na šest godina zatvora, a Glenn tvrdi da se plaši pomisliti što bi se dogodilo da se s njom srela.

Nakon završetka serije i odvikavanja od alkohola, Gless je 1990. zajedno s Barneyem počela raditi na seriji The Trials of Rose O'Neill gdje je glumila javnu braniteljicu. Godinu dana kasnije se udala za Barneya.

Slijedili su manji televizijski nastupi, a sljedeću značajniju ulogu je imala kao Debbie Novotny, zaštitnički raspoložena majka gay protagonista TV-serije Queer As Folk. Od 2007. nastupa u ulozi majke glavnog protagonista TV-serije Burn Notice.

Eksterni linkovi uredi