Shangguan Wan'er

Shangguan Wan'er (tradicionalni kineski: 上官婉兒; pojednostavljeni kineski: 上官婉儿) (664?[1]–21. jul 710), carska supruga sa satusom Zhaorong (昭容), posthumno ime Huiwen (惠文), bila je kineska plemkinja i velikodostojnica u službi dinastije Tang koja je postala konkubinom cara Zhonzonga. Poznata je i kao nadarena pjesnikinja, zbog čega se smatra jednom od najpoznatijih žena kineske historije.

Shangguan Wan'er
Suprug/a Car Zhongzong od Tanga
Puno ime 上官婉兒
Posthumno ime Huiwen (惠文)
Kuća Kuća Li (po braku)
Otac Shangguan Tingzhi
Majka Gospa Zheng
Rođen/a 664
Okrug Shan, Prefektura Shan
Umro/la 21. jul 710 (dob: 46)
Chang'an

Bila je unuka Shangguan Yija, kancelara u službi cara Gaozonga. Shangguan Yi je kao pristaša bivše carice Wang došao u nemilost carice Wu Zetian te je početkom 659. zajedno sa svojim sinom Shangguan Tizhijem optužen za izdaju i pogubljen. Shangguan Wan'er je tako ostala siroče, a njena majka Gospa Zheng je bačena u ropstvo; oboje su radili kao sluškinje u carskoj palači. Međutim, Shangguan Wan'er je naučila pisati, i kada je imala 13 godina, carica Wu Zetian je slučajno nabasala na neke njegove radove u sobi krunskog princa. Duboko impresionirana kvalitetom teksta, učinila ju je svojom sekretaricom. Bila je osoba od njenog najvećeg povjerenja, a jedini incident je bio slučaj neposluha nakon koga joj je carica za kaznu dala tetovirati lice.

Nakon što je godine 705. izvršen puč kojim je svrgnuta Wu Zetian, Shangguan Wan'er je postala jednom od supruga njenog sina - cara Zhongzonga. Istovremeno je započela ljubavnu vezu sa Wu Sansijem, nećakom bivše carice koji je preko nje postao uticajna ličnost na dvoru nove carice Wei. Kasnije je imala i ljubavnu vezu sa kancelarom Cui Shijem.

Nakon smrti muža 710. je prijestolje pod uticajem carice Wei preuzeo car Shang, ali je ubrzo nakon toga izveden puč u kome je pogubljena carica Wei. Među žrtvama je bila i Shangguan Wan'er. Novopostavljeni Xuanzong joj je, pak, dao sahraniti sa svim počastima te objavio 20-tomno izdanje njene poezije.

Napomene i reference uredi

  1. Historijski izvori navode kako je Shangguan Wan'er bila beba kada su njen djed Shangguan Yi i otac Shangguan Tingzhi pogubljeni krajem zime 664, što implicira, ali ne potvrđuje da je rođena 664. V. Knjiga Tanga, vol. 51 [1] Arhivirano 2007-10-11 na Wayback Machine-u i Nova knjiga Tanga, vol. 76.[2] Arhivirano 2008-02-19 na Wayback Machine-u

Vanjske veze uredi