Seth Rogen (Vancouver, 15. travnja 1982.) kanadski je glumac, komičar, scenarist i producent. Počeo je kao stand-up komičar u srednjoj školi i već sa 16 godina bio poznat u komičarskim krugovima u rodnom Vancouveru. Preselio je iz Kanade u Los Angeles nakon što je dobio ulogu u TV seriji Freaks and Geeks. Kad je serija otkazana nakon samo jedne sezone, Rogen je dobio ulogu u također kratkotrajnoj TV seriji Undeclared, gdje je bio i jedan od scenarista.

Seth Rogen
glumac, komičar, sineast
Seth Rogen na ceremoniji postavljanja zvijezde Jamesa Francoa na Stazi slavnih
Biografske informacije
RođenjeSeth Aaron Rogen
15. 4. 1982. (1982-04-15) (dob: 41)
SupružnikLauren Miller(v. 2011)
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumac, komičar, sineast
Opus
Djelatni period1999–

Skupa s kolegama nominiran je za Emmy za scenarij Da Ali G Showa Sache Barona Cohena. Suradnja s redateljem Juddom Apatowom dovela je Rogena do prvih zapaženih filmskih uloga. Producirao je i glumio u Apatowljevom redateljskom debiju, komediji Junfer u četrdesetoj. Nakon kritičarskih pohvala,[1] dobio je glavnu ulogu u sljedećem Apatowljevom filmu Zalomilo se, u kojem mu je partnerica bila Katherine Heigl. Film je zaradio blizu 150 milijuna dolara i potvrdio Rogena kao novu zvijezdu filmske komedije.[2]

Rogen se pojavio u filmovima Donnie Darko, Svakog gosta tri dana dosta, Zack i Miri snimaju pornić, Fanboys, Promatraj i prijavi, Superbad itd. Posudio je glas animiranim likovima u crtićima Shrek Treći, Horton, Kung Fu Panda i Čudovišta protiv vanzemaljaca.

Dobitnik je nagrade Canadian Comedy Awards za scenarij filma Superbad.

Izvori uredi

Vanjske poveznice uredi