Sesnando Davides

Sisnando (ili Sesnando) Davides (također Davídez, Davídiz ili Davidiz, ponekad jednostavno David; ? - 25. august 1091) bio je mozarapski plemić i vojskovođa Reconquiste. Bio je suvremenik i poznanik znamenitog El Cida, iako je većina njegovih aktivnosti bila na jugozapadu Iberije.

Rodio se u kršćanskoj porodici u Kordobi, gdje je stekao izvrsno obrazovanje. U mladosti je zarobljen u napadu seviljskog emira Abada II koji ga je doveo na njegov dvor. Tamo je za Abada vršio administrativne i diplomatske poslove. Potom je otišao na sjever u Kastilju gdje je obavljao identične poslove za kralja Ferdinanda I Leonskog. Od 1064. do 1069. su po Sisnadnovim savjetima zauzeti brojni maurski gradovi od Guimaraesa do Coimbre, a zbog čega je od Ferdinanda dobio titulu grofa. Kasnije je služio Alfonsu VI u nizu pohoda kojima se od muslimanskih taifa iznuđivao parias (danak).

Nakon što je 1085. Alfonso zauzeo Toledo, upravo je Sisnando zbog svog mozarapskog porijekla imenovan prvim guvernerom. Tamo se istakao politikom tolerancije prema muslimanskom (mudejarskom) stanovništvu. Kasnije je pao u nemilost klike oko kraljice Constance od Burgundije, pa je smijenjen i poslan u Coimbru da joj upravlja kao grof. Tamo je umro i sahranjen je u Staroj katedrali u Coimbri. Nekoliko godina nakon smrti je njegova grofovija ukinuta i pripojena Grofoviji Portugal pod Henriqueom Burgundskim.

Literatura uredi

Izvori uredi