Senbazuru (japanski: 千羽鶴), ili tisuću origami ždralova je skupina od jedne tisuće origami ždralova, povezanih jednom niti. Jedna stara japanska legenda govori da će, onome tko uspije izraditi 1,000 origami ždralova, ždral ispuniti jednu želju. Neki pak smatraju kako, namjesto jedne želje, onaj tko ih izradi dobiva vječnu sreću, bilo u obliku dugog života ili oporavka od ozljede ili bolesti. Ždral je u Japanu jedna od mitoloških, odnosno svetih životinja (ostale su zmaj i kornjača) te se govori kako može doživjeti 1,000 godina; zbog toga se, za svaku godinu po jedan, izrađuje 1,000 ždralova. U nekim verzijama priće smatra se kako se ždralovi moraju izraditi u jednoj godini i kako ih sve mora izraditi onaj kojemu bi se želja trebala ispuniti. Ždralovi koje izradi ta osoba, ali ih pokloni nekom drugom, ne računaju se, odnosno, svi izrađeni ždralovi moraju biti u posjedu onoga koji ima želju.

Senbazuru, odnosno tisuću origami ždralova.
Značaj japanskog ždrala u narodnom folkloru je izrazito važan.

Kulturološki značaj uredi

Senbazuru se tradicionalno predaje kao svadbeni dar, od strance oca, koji mladom paru želi tisuću godina sreće i prosperiteta. Isto tako, mogu se dati i novorođenom djetetu u istu svrhu. Vjeruje se, također, da njihova prisutnost u domu donosi sreću.

Nekoliko japanskih hramova, među kojima oni u Tokiju i Hiroshimi, imaju vječni plamen kao simbol mira. U tim hramovima, školarci ili individualci, nerijetko dodaju senbazuru kako bi time pojačali molitve za mir u svijetu. Ždralovi tako budu iloženi elementima, koji ih postepeno uništavaju i tako ispunjavaju želju. Sličan primjer su i molitvene zastave u Indiji i na Tibetu.

Na Zapadu, davanje senbazurua je ekstenzivirano tako da ih se daje pacijentima koji umiru od karcinoma ili pak na sprovodima.

Sadako Sasaki uredi

Senbazuru svoju globalnu popularnost uvelike duguje priči o Sadako Sasaki, dvogodišnjoj djevojčici koja je bila izložena snažnoj radijaciji tijekom atomskog bombardiranja Hiroshime u sklopu Drugog svjetskog rata. Sadako je ubrzo oboljela od leukemije te je, s 12 godina, nakon što je puno vremena provela po liječilištima, započela izrađivati origami ždralove kako bi ih, inspirirana legendom, napravila tisuću. Prema popularnoj verziji priče prezentiranoj u knjizi Sadako and the Thousand Paper Cranes, djevojčica ih je uspjela izraditi 644 prije nego je postala preslaba i, na koncu, umrla 25. listopada 1955. godine; njezini razredni kolege su, žaleći za njom, odlučili dovršiti ždralove. U drugoj verziji, Muzej mira u Hiroshimi navodi kako je ipak uspjela izraditi potrebnih 1,000 te kako je nastavila dalje, kada je vidjela da joj se želja nije ispunila. U čast priči, u Parku mira u Hiroshimi danas stoji statua Sadako Sasaki kako u ruci drži origami ždrala.

Povezano uredi