Semerket je bio šesti kralj Drevnog Egipta iz Prve dinastije koji je vladao oko godine 2950. pne. Bio je sin Anedžiba i kraljice Betrest. Iako se malo zna o njegovoj vladavini, Semerket je izgleda imao problema tokom vladavine sudeći po zapisima Manethona.

Prethodi:
Anedjib
Faraon Egipta
1. dinastija
Slijedi:
Qa'a
Semerkhet
Vladavina 9 godina
Horusovo ime
G5
sU23F32
Semerkhet
Potomci Qa'a?
Grob Grob u Umm El Kaabu, Abidos
Najvažniji
spomenici
Grob u Umm el-Qa'abu

Manethon tvrdi da su se dogodile brojne katastrofe za vrijeme Semerkhetove vladavine, i to pripisuje činjenici da je Semerket bio uzurpator prijestolja. Semerket je namjerno izbrisao Anedžibovo ime s brojnih artefakata, ali je Semerketovo vlastito ime kasnije izbrisano iz Saqqarske liste kraljeva. S druge strane je uspio sagraditi daleko veći grob od Anedžiba usprkos kratke vladavine od 9 godina. Semerket je inače poznat samo na temelju jednog ili dva artefakata i, pto je važnije, Anala Kamena iz Palerma.

Duljina vladavine uredi

Iako Manethon, svećenik iz 3. vijeka pne., bilježi kako je ovaj kralj vladao Egiptom 18 godina, ta brojka je po svemu duseći dodala jedno desetljeće njegovoj vladavini. Toby Wilkinson u svojoj analizi Kamena iz Palerma u Royal Annals of Ancient Egypt, primjećuje kako Kairski fragment Jedan registar III ovog dokumenta daje "Semerkhetu 8 1/2 godina (brojka je sigurna, jer je cijela vladavina zabilježena." (Wilkinson: str.78 & 258) Semerketovo kraljevsko ime, zapisano u sereku, takošer je sačuvano u ovoj sekciji dokmumeta -- dakle 9-godišnja vladavina može pripadati samo njemu. Wilkinson zajljučuje kako je ovaj kralj vladao 9 punih ili djelomičnih godina na temelju Anala Kamena iz Palerma iz 5. dinastije koji je dao mnogo preciznije podatke za vladavinu kraljeva 1. i 2. dinastije. (Wilkinson: str.80)

Semerket je sahranjen u Grobu U kraljevske nekropole u Umm El Kaabu, kraj Abidosa.

Literatura uredi

  • Toby A. H. Wilkinson, Early Dynastic Egypt, Routledge, London/New York 1999, ISBN 0-415-18633-1, 79-80
  • Toby Wilkinson, Royal Annals of Ancient Egypt: The Palermo Stone and Its Associated Fragments, (Kegan Paul International), 2000.

V. također uredi

Vanjski linkovi uredi