Sean Astin (25. februar 1971 -) je američki filmski glumac, režiser i producent najpoznatiji po ulozi Samwisea Gamgeeja u filmskoj trilogiji Gospodar prstenova.

Sean Astin
glumac, režiser, producent
Astin drži govor na univerzitetu UIUC 2009.
Biografske informacije
RođenjeSean Patrick Duke
25. 2. 1971. (1971-02-25) (dob: 53)
Santa Monica, SAD
SupružnikChristine Harrell (v. 1992)
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumac, režiser, producent
Opus
Djelatni period1981–
Službene stranice
http://www.seanastin.com/

Rodio se kao dijete poznate glumice Patty Duke i lasvegaskog izdavača Michaela Tella, sa kojim mu je majka u to vrijeme bila nakratko udana. Prezime je dobio po Johnu Astinu za koga mu se majka udala nedugo nakon poništenja braka s Tellom.

Astin se diplomirao engleski jezik i historiju na UCLA, a s glumom se počeo baviti još kao dijete, imajući glumački debi u TV-filmu Please Don't Hit Me, Mom gdje je nastupao zajedno s majkom. Prvu filmsku ulogu je imao sa 14 godina u filmu Goonies. Nakon niza sporednih uloga je zajedno sa svojom suprugom Christine Harrell (sa kojom ima tri djece) 1994. imao i redateljski debi s kratkim filmom Kangaroo Court, koji je nominiran za Oscara.

Za vrijeme snimanja Gospodara prstenova je režirao kratki film The Long and Short of It. Svoja iskustva sa snimanja (i karijere općenito) je opisao u knjizi memoara There and Back Again.

Fusnote uredi

Eksterni linkovi uredi