Schemenlaufen (njemački za „pokrenute prikaze”) je karnevalska procesija koja se svake četiri godine održava u Imstu (Austrija) tijekom pokladne nedjelje (fasnacht, tj. mesopust) prije Čiste srijede kojom započinje korizma.

Schemenlaufen, karneval u Imstu, Austrija

Nematerijalna svjetska baština
Schemenlaufen, karneval u Imstu, Austrija
 Austrija
Regija: Europa i Sjeverna Amerika
Godina upisa: 2012.
ID: 00726
Ugroženost: -
Poveznica: UNESCO
Maska Rollera u Oberrheinskom muzeju europskih maski. Desno je maska Schellera.

Sastoji se od procesije maskiranih plesača u parovima od kojih jedan nosi rotirajuća zvona (Roller), a drugi velika zvona teška do 35 kg[1] (Scheller). Zajedno oni izvode poseban ples skokova i izvijenja pri čemu zvona tvore mješavinu visokih i dubokih tonova. Ukupno učestvuje 45 ovakvih parova, u pratnji brojnih drugih maski koji lagano imitiraju njihov ples (Laggeroller i Laggescheller). Od njih se ističu brojne maske koje laganim udaranjem ili prskanjem vodom stvaraju prostor za procesiju među publikom (Spritzer), te djevojka koja u publiku baca mirisni puder (Kübelemaje). Tu su također i dimnjačari (Kaminer) koji zadivljuju publiku odvažnim penjanjem na kuće uz pomoć višedijelnih ljestava, te bijeli i smeđi medvjedi (Bärenbande) koji pokazuju svoju snagu ili vještice koje vrište na publiku u pratnji benda koji svira disonantne melodije.

Imsterski festival traje od ranog jutra do oko 18 sati, a učestvuju samo muškarci koji, prema običaju utjelovljuju i muške i ženske osobine, dok su njihove žene, kćerke i djevojke zadužene za kostime. Schemenlaufen ujedinjuje sve stanovnike grada u zajedničkom cilju, organiziranju karnevala u duhu dugotrajne tradicije. Svi stanovnici Imsta, a osobito žene, se obrazuju u tehnikama pravljenja kostima za schemenlaufen, dok lokalni kovači kuju zvona. Tradicionalno umijeće rezbarenja drvenih maski se prenosi unutar obitelji, s koljena na koljeno, ili putem posebnih tečaja.

Ovi pokladni običaji su se očuvali iako ih je u nekoliko navrata zabranila katolička Crkva. God. 2012., Imsterski Schemenlaufen upisan je na popis nematerijalne svjetske baštine[1].

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 Schemenlaufen, the carnival of Imst, Austria na službenim stranicama UNESCO-a (en) Preuzeto 11. prosinca 2012.
  • Feste im Alpenraum, Migros-Genossenschafts-Bund (Hrsg.), Zürich 1997., str. 77. ISBN 3-9521210-0-2

Vanjske veze uredi