Savez komunista Vojvodine

Savez komunista Vojvodine (mađ. Vajdasági kommunista párt) bila je pokrajinska organizacija Saveza komunista Jugoslavije koja je od 1944. do 1990. djelovala u Vojvodini, tada autonomnoj pokrajini u okviru Srbije u Jugoslaviji.

Kao i druge republičke i pokrajinske organizacije, i SK Vojvodine je zahvaljujući procesima decentralizacije od sredine 1960-ih stekao autonomiju u odnosu na vodstvo Partije u Beogradu. SK Vojvodine je tako počeo voditi vlastitu politiku, nezavisnu ne samo od savezne Partije, nego i od matičnog Saveza komunista Srbije. SK Vojvodine je također koristio odredbe saveznog Ustava iz 1974. godine kojim je Vojvodina stekla de facto status republike.

SK Vojvodine se općenito smatrao jednom od liberalnijih organizacija SKJ, ali je krajem 1980-ih došao pod udar srpskog nacionalizma, odnosno Slobodana Miloševića koji se zalagao za ukidanje autonomije Kosova i Vojvodine. Iako Vojvodina, za razliku od Kosova, nije imala etničke probleme, vojvođansko partijsko rukovodstvo je u beogradskoj štampi proglašavano autonomašima i optuživano za podršku kosovskoj partijskoj organizaciji, odnosno albanskom iredentizmu. Ta se kampanja odrazila i tzv. "mitinzima istine" i protestnim marševima kosovskih Srba na ulicama vojvođanskih gradova te kulminirala u jogurt-revoluciji kojom je 5. oktobra 1988. godine svrgnuto "autonomaško" vodstvo SK Vojvodine.

SK Vojvodine su nakon toga preuzele pristaše Slobodana Miloševića. Godine 1990. se SK Vojvodine, kao i SK Kosova, utopio u novu Socijalističku partiju Srbije.


Lideri SK Vojvodine uredi