Sava Petrović Njegoš

Sava Petrović (crnogorski Сава Петровић Његош, 1735.- 1781.), državni poglavar i vladika/mitropolit iz crnogorske vladarske obitelji Petrovića.

Sava Petrović Njegoš
Сава Петровић Његош
Crnogorski vladika
Vladavina 11. siječnja 1735. - 1750.
10. ožujka 1766. - 26. veljače 1781.
Prethodnik Danilo I Petrović Njegoš
Nasljednik Vasilije Petrović (1750. - 1766.)
Petar I Petrović Njegoš
Dinastija Petrović Njegoš
Rođenje 18. siječnja 1702.
Njeguši, Crna Gora
Smrt 9. ožujka 1782.
Cetinje, Crna Gora
Vjera Pravoslavac

Prethodnik vladike Save, mitropoliti Danilo umro je 11. siječnja 1735. godine. Još za života odredio je mitropolit Danilo nasljednika pa na duhovni i državni prijesto Crne Gore dolazi vladika Sava Petrović.

Vladika Sava Petrović Njegoš kao nasljednik vladike Danila na tronu je ostao do 1750. godine. U ratovima Rusije i Austrije pomagao im je, ali za vrijeme njegove vladavine nije bilo većih ratova protiv Turske. Više je bio okrenut crkvenim pitanjima pa je i njegov put u Rusiju rezultirao da je od strane Ruskog sinoda dobio priznanje crkvene autokefalnosti. Materijalnu potporu koju je carica Jelisaveta dodijelila Crnoj Gori (500 rubalja svake tri godine, narodu pomoć od 3.000, a vladici Savi još 1.000 rubalja za put) uglavnom je iskoristio za gradnju manastira Stanjevići koji je završen 1747. godine.
Zbor crnogorskih glavara koji ga je i poslao za Rusiju i koji je imao jasniji državni program nije bio zadovoljan tom pomoći, a dok je Sava bio u Rusiji, kao vođa nametnuo se njegov sinovac Vasilije.
22. kolovoza 1750. u Beogradu, na preporuku mitropolita Save, srpski patrijarh Atanasije II iz Srijemskog Karlovca rukopoložio za mitropolita Vasilija što je značilo da se vladika Sava povukao sa trona i vlast prepustio vladiki Vasiliju.

Zaostavština uredi

Poslije smrti Vladike Vasilija Petrović, vladika Sava formalno opet preuzima vlast, ali faktički vlast je uzurpirana od samozvanca Šćepana Malog (u periodu 1767. - 1773.) koji je zaslužan za afirmaciju svjetovne vlasti.

U historijskim arhivima ostala su mnoga pisma Vladike Save, a heraldičari na državnom grbu iz vremena vladike Save prepoznaju simboliku slobodarske i oslobodilačke težnje. Vladika Sava je, pored osnovnog simbola dvoglavog orla, uveo još jedan elemenat grba, koji se zadržao i do danas (vidi Grb Crne Gore), a to je zlatni lav u hodu. Simbolički, dvoglavi orao predstavlja Crnu Goru, a zmija u kandžama orla simboliše neprijatelja.

Mitropolit Sava Petrović umro je 9. ožujka 1782. godine. Njegov nasljednik Arsenije Plamenac koji je stalno živio u Crmnici umro je 15. svibnja 1784. godine.

Važan događaj za tadašnju Crnu Goru i za prijestolnicu Cetinje, a za života vladike Save Petrovića, odigrao se početkom prosinca 1756. godine, kada su Crnogorci odnijeli pobjedu nad vojskom bosanskog vezira Ćamil Ahmet–paše, u mjestu Prediš kod Cetinja.

Vanjske poveznice uredi