Sandnes je grad i općina južno od Stavangera u okrugu (fylke) Rogalandu u Norveškoj. Sandnes je jedna od najnaseljenijih općina u Norveškoj.

Sandnes
Sandnes kommune
Panorama Sandnesa
Panorama Sandnesa
Panorama Sandnesa
Grb Sandnesa
Grb
Koordinate: 58°51′N 05°44′E / 58.850°N 5.733°E / 58.850; 5.733
Država Norveška
Regija Rogaland
Okrug Jæren
Površina
 - Ukupna 1.040,56 km2
Stanovništvo (2020.)
 - Grad 85.386
Vremenska zona CET (UTC+1)
Službene stranice
www.sandnes.kommune.no
Karta
Rogaland u Norveškoj
Rogaland u Norveškoj

Rogaland u Norveškoj
Sandnes u Rogalandu
Sandnes u Rogalandu

Sandnes u Rogalandu

Opći podaci uredi

Grad Sandnes je osnovan 1860. godine i dugo vrijeme je podudarao s općinom Sandnes. Međutim 1965. godine grad je proširen spajanjem sa ruralnim opštinama Høyland, Hetland i Høle. U to vrijeme, bio poznat kao «lončarski grad» Norveške zbog velikih naslaga gline na gradskom području, pa današnji muzej grnčarije podsjeća na to vrijeme, dok muzej bicikala dokumentira njegov statusa norveškog biciklističkog grada.

Sandnes je prvenstveno važan kao prometno čvorište i kao trgovački i industrijski grad.

Geografija uredi

Grad Sandnes je 15 km južno od Stavangera i dva grada su se toliko proširila da su gotovo postala gradovi pobratimi. Opština Sola leži na zapadu, Klepp, Time i Gjesdal na jugu, okrug (fylke) Agder na istoku i Hjelmeland, Strand i Stavanger na sjeveru. Fjord Gandsfjorden siječe grad u pravcu sjever-jug sve do centra, gdje se nalazi luka. Južno od centra grada, Gandsfjorden teče nešto južnije do naseljene doline Ganddalen. Na istoku imamo Høgsfjord i Lysefjord.

Željeznica Oslo-Stavanger prati ovu dolinu sa stanicom u Sandnesu, prije nego što nastavi duž zapadne obale Gandsfjorda do Stavangera. Europska cesta 39, dijelom razvijena kao autoput, također vodi od jugoistoka kroz Sandnes prema Stavangeru. Put 44 prati željezničku prugu i povezuje Sandnes sa Jærenom na jugu, dok Put 13 vodi istočno do Ryfylkea. Trajekt preko Høgsfjorda povezuje Sandnes i Forsand. Aerodrom Stavanger se nalazi u susjednoj općini Sola na zapadu.

Zapadno od linije Gandsfjord-grad-Ganddalen nalazi se manji i ravni dio općine. Ovaj dio je geografski dio Jærenskog krajolika i karakterizira ga intenzivna poljoprivreda. Istočno od ove linije krajolik je veoma brdovit, sa mnogim malim dolinama, jezerima, fjordskih zalivima, ostrvima i vikendicama. Taj dio općine je geografski više dio pejzaža Ryfylke. Duž istočne strane Gandsfjorda nalazi se planinski lanac sa planinom Dalsnuten (323 m). Najviša planina općine, Bynuten (672 m), nalazi se na jugoistoku općine.

Sam centar grada sastoji se uglavnom od relativno niskih poslovnih zgrada sagrađenih zadnjih 50 godina.

Toponim uredi

Grad je dobio ime po staroj farmi Sandnæs, jer je grad izgrađen na njenom tlu. Prvi element je sand što znači «pijesak» ili «pješčana plaža», a posljednji element je nes što znači «rt». Farma se nalazila na kraju Gandsfjordena gdje se danas nalazi centar grada.

Administrativna podjela uredi

Od 2020. godine opština Sandnes sastoji se od 13 okruga. Dana 1. januara 2020. godine općina Forsand je uključena u općinu Sandnes.

Gospodarstvo uredi

Sandnes nudi dobar trgovački centar kojim se služe i susjedne opštine. U gradu se nalazi najduža pješačka trgovačka ulica u Norveškoj, Langgata (Duga ulica) i najveći norveški trgovački centar, Kvadrat.

Sandnes je poznat kao norveški biciklistički grad. Proizvođač bicikala Øglænd DBS (osnovan 1892.) ovdje proizvodi svoje bicikle više od 100 godina. Od 2000. DBS bicikli se proizvode van Norveške, ali Sandes još uvijek ima muzej bicikala i mnoge biciklističke staze za svakodnevne bicikliste i turiste.

Grad gosti mnoge industrije, uglavnom locirane u južnom okrugu Ganddalen, u Luri i Forusu na sjeveru na granici Stavangera. Naftna industrija je vrlo važna za cijeli region. Neke IT kompanije imaju sjedište u općini. U južnom okrugu Figgjo nalazi se istoimeni proizvođač porculana Figgjo.

Glavni gradski spomenik je stara gradska vijećnica s kinom, koja je izgrađena u godinama 1938-1941. prema planovima Gustava Hellanda i Sverre Brandsberg-Dahla. Sandnes takođe ima srednju školu, stručne škole i veliki kulturni centar koji je otvoren 2008. godine kada je Stavanger postao evropska prestonica kulture, a Sandnes je takođe učestvovao u projektu.

Ličnosti uredi

  • Aaslaug Aasland (1890–1962), pravnik i političar.
  • Thomas Dybdahl (rođen 1979), muzičar.
  • Julie Ege (1943–2008), filmska glumica.
  • Per Strand Hagenes (rođen 2003.), biciklista.
  • Henrik Ingebrigtsen (rođen 1991.), atletičar.
  • Filip Ingebrigtsen (rođen 1993.), atletičar.
  • Jakob Ingebrigtsen (rođen 2000.), atletičar.
  • Annette Obrestad (rođena 1988), igračica pokera i producentica web videa.
  • Sigrid Stray (1893–1978), pravnica i aktivistica za ženska prava.
  • Charles Tjessem (rođen 1971.), kuhar.
  • Gry Tofte Ims (rođen 1986), fudbaler.

Sport uredi

Sandnes Ulf je glavni fudbalski klub u gradu.