San Giacomo di Rialto

San Giacomo di Rialto (talijanski: Chiesa di San Giacomo di Rialto, zvana San Giacometto) je crkva u Veneciji, u sestieru San Polo pored mosta Rialto na malom istoimenom trgu (Campo San Giacomo di Rialto) koji je glavna tržnica Venecije.

San Giacomo di Rialto
{{{opis_slike}}}
Lokacija San Polo
Venecija,  Italija
Koordinate 45° 26′ 18.5″ N, 12° 20′ 7.7″ E
Godine izgradnje 12. vijek
Renoviran 17. vijek
Religija Katoličanstvo
Patron Sveti Jakov
Arhitektonski stil romanika
Materijal cigla, kamen

Historija uredi

 
Slika Canaletta - crkva San Giacomo

Po lokalnoj venecijanskoj predaji to je najstarija crkva u Veneciji, koju je 421 sagradio stolar po imenu Candioto ili Eutinopo[1] i posvetio svecu da ih štiti od požara. Novije studije pokazale su da je crkva podignuta mnogo kasnije, tako postoji dokument iz 1097. (donacija Oria) u kojem se govori o zemljištu kod Rialta, ali se ne spominje nikakva crkva. Prvi dokument u kom se spominje crkva je iz maja 1152. i u njemu na latinskom piše Henricum Navigaiosum plebanum Johaninis sancti et sancti Jacobi de Rivoalto. Historija ove crkve usko je povezana sa nastankom venecijanske tržnice koja se počela oblikovati u 12. vijeku. Na vanjskom zidu apside crkve stoji natpis iz 12. vijeka koji poziva trgovce na tržnici na poštenje.[2]

 
Unutrašnjost crkve San Giacomo di Rialto

San Giacomo di Rialto je 1513. ostao pošteđen za velikog požara koji je uništio susjedne zgrade i odmah je iste godine restauriran. Po naredbi dužda Marina Grimanija je 1601. podignut crkveni pod da bi se izbjegle poplave za venecijanskih visokih voda (acqua alta).[2] San Giacomo di Rialto je dimenzijama mala crkva s neobičnim zvonikom, gotičkim portikom (jedinim takvim u cijelom gradu) i velikim satom iz 15. vijeka, koji je restauriran u 18. i 20. vijeku te dobro dođe lokalnim trgovcima. Tlocrno je to crkva grčkog križa s kupolom na sjecištu brodova.

Izvori uredi

  1. Lo Stradario Di Venezia; Guida anagrafico-toponomastica illustrata e curiosità storico artistiche di Venezia Volume II, str. 567. (it)
  2. 2,0 2,1 Chiesa di San Giacomo di Rialto o Giacometto (pristupljeno 13. 4. 2011.) Arhivirano 2011-08-17 na Wayback Machine-u (it)

Literatura uredi

  • Roberto Cessi; Annibale Alberti, Rialto. L'isola, il ponte, il mercato, Bologna, 1934.

Vanjske veze uredi