Samudragupta, poznat i kao Samudragupta Veliki je bio vladar Gupta Carstva od 335. do 375. ili 380. godine, poznat po tome što se za njegove vladavine Carstvo proširilo na cijelo područje današnje sjeverne Indije.

Samudragupta
Gupta car
Kovanica iz Gupta perioda na kojoj je prikazan Samudragupta.
Vladavina335 - 375
PrethodnikChandragupta I
NasljednikRamagupta
OtacČandragupta I
VjeroispovjestVedski hinduizam

Bio je sin kralja Čandragupte I i kraljice Kumaradevi. Nakon pobjede nad kraljevima Kušane iz Mathure je nastavio širiti vlast na područja koja su do njegove smrti uključivala današnji Rajahstan, Punjab, Kašmir, Nepal, Bengal, Uttar Pradesh i Asam, s time da je krajnja južnu točku osvajanja predstavljao današnji Chennai. Na osnovu natpisa uklesanih u doba njegove vladavine se smatra da je stabilnost Carstva nastojao očuvati tako što pokorenim područjima nije direktno nametao svoju vlast, nego im dozvoljavao da očuvaju svoje vladare koji su poslije služili kao njegovi vazali.

Pod njegovom vlašću je procvala kultura u Indiji, čiji je bio pokrovitelj. Bio je poznat i kao pobožni hindus i poklonik boga Višnua. Pod njegovom vlašću se hinduizam počeo širiti na istok i počeo uticati na kulturu Jugoistočne Azije. O blagostanju pod njegovom upravom uglavnom svjedoče numizmatički artefakti, odnosno zlatne kovanice koje je izdavao.

Naslijedio ga je sin Čandragupta II.

Reference uredi

Kraljevske titule
Prethodi:
Čandragupta I
Gupta car
335 – 375
Slijedi:
Čandragupta II