Wait Until Dark (sh. Čekaj do mraka), na prostoru bivše Jugoslavije poznatiji pod naslovom Sama u tami, je američki triler film snimljen 1967. u režiji Terencea Younga, koji se često navodi kao jedno od najuspješnijih ostvarenja žanra.

Wait Until Dark
kino-poster
RežijaTerence Young
ProducentMel Ferrer
ScenarioRobert Carrington
Jane-Howard Carrington
sinopsis: Frederick Knott
UlogeAudrey Hepburn
Alan Arkin
Richard Crenna
MuzikaHenry Mancini
FotografijaCharles Lang
MontažaGene Milford
StudioWarner Bros.
DistribucijaWarner Bros.-Seven Arts
Datum(i) premijere
26. 10. 1967 (1967-10-26)
Trajanje108 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet4 mil. $[1]
Bruto prihod17,550.741 $[2]

Predstavlja adaptaciju istoimenog komada Fredericka Knotta. Protagonistica, čiji lik tumači Audrey Hepburn, je Susy Hendrix, domaćica koja je nedavno oslijepila te koja se pokušava prilagoditi novim okolnostima. Radnja prikazuje kako postaje metom trojice beskrupuloznih kriminalaca koji se nastoje dočepati lutke napunjene heroinom, a koju je njen muž (čiji lik tumači Efrem Zimbalist Jr.) slučajno prokrijumčario iz Kanade.

Film je producirao Mel Ferrer, tadašnji suprug Audrey Hepburn, velikim dijelom motiviran (na kraju neuspješnim) pokušajem da spasi brak. Hepburn i Young su se, pak, bili upoznali dvije decenije ranije u Drugom svjetskom ratu, kada je Hepburn kao dobrovoljna bolničarka njegovala britanske vojnike ranjene u operaciji Market Garden. Film se isticao izuzetno vještim građenjem postepene napetosti, koje je kulminiralo završnom scenom obračuna u Susynom stanu, koja je svojim intenzitetom neke od kritičara potakla da film smjeste u žanr horora. Wait Until Dark je postigao veliki komercijalni uspjeh, a Hepburn za svoj nastup bila nominirana za Oscar za najbolju glumicu. Usprkos tog trijumfa, Hepburn se nakon njega odlučila povući sa filma kako bi se posvetila porodici (te na ekran vratila tek nepunu deceniju kasnije sa filmom Robin and Marian). Alanu Arkinu, koji tumači lik lukavog i sociopatskog vođu bande, je nastup u Wait Until Dark bila jedna od najimpresivnijih, a po mišljenju mnogih i najboljih, uloga karijere; sa druge strane, kasnije je tvrdio da je upravo zbog nje godinama imao problema, jer nitko nije htio angažirati glumca koji je na ekranu zlostavljao Hepburn, tadašnju ljubimicu američke publike.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. „Wait Until Dark, Box Office Information”. IMDb. Pristupljeno 8. III 2012. 
  2. „Wait Until Dark, Box Office Information”. The Numbers. Pristupljeno 8. III 2012. 

Vanjske veze uredi