Saludos Amigos (sh. Pozdrav, prijatelji) je američki animirani filmski omnibus snimljen 1942. u produkciji Walta Disneya. Sastoji se od četiri segmenta sa radnjom smještenom u Južnu Ameriku, a u kojima nastupaju popularni Disneyevi likovi kao što su Pajo Patak (Donald Duck) i Šiljo (Goofy); u posljednjem, smještenom u Brazil, se prvi put pojavljuje lik brazilskog papagaja po imenu José Carioca.

Saludos Amigos
uvodni kadar
RežijaNorman Ferguson
Wilfred Jackson
Jack Kinney
Hamilton Luske
William Roberts
ProducentWalt Disney
ScenarioHomer Brightman
William Cottrell
Richard Huemer
Joseph Grant
Harold Reeves
Ted Sears
Webb Smith
Roy Williams
Ralph Wright
NaracijaFred Shields
UlogeLee Blair
Mary Blair
Pinto Colvig
Walt Disney
Norman Ferguson
Frank Graham
Clarence Nash
José Oliveira
Frank Thomas
StudioWalt Disney Productions
DistribucijaRKO Radio Pictures
Datum(i) premijere
24. 8. 1942 (1942-08-24) (Rio de Janeiro)
Trajanje42 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
portugalski

Film je nastao nakon što je Disneya američko Ministarstvo vanjskih poslova početkom 1941. godine angažiralo da, u okviru tzv. politike Dobrog susjedstva ode na turneju po zemljama Latinske Amerike koje su bile ekonomski vezane uz nacističku Njemačku ili je njihova javnost simpatizirala Sile Osovine u drugom svjetskom ratu. Disney je za tu misiju odabran zato što su njegovi filmovi i likovi u tim zemljama uživali ogromnu popularnost, te se smatralo kako će pomoći da se tamošnja javnost usmjeri prema SAD ili Saveznicima. Američka vlada je, zauzvrat, njegovom studiju pružila federalne subvencije, kao i pomogla slomiti štrajk tehničkog osoblja. Uz Disneyja je na turneji, koju je organizirao Nelson Rockefeller, bilo i oko dvadeset muzičara, umjetnika i tehničara koji će kasnije surađivati na filmu. Turneja je obuhvatila Brazil i Argentinu, te Čile i Peru.[1] Tokom turneje je snimljen dokumentarni materijal naknandno umontiran u film; u njemu su prikazani prizori modernih gradova sa neboderima i građanima odjevenim po posljednjoj modi, čime se sugerirala ne samo "modernost" Latinske Amerike, nego i da dijeli vrijednosti zapadnog svijeta sa SAD.

Premijera je održana u Rio de Janeiru. Iako su kritike bile miješane, te iako je u čileanskoj javnosti bilo zamjeranja zbog segmenta posvećenoj njihovoj zemlji, Saludos Amigos je postigao uspjeh i potakao Disneya da dvije godine kasnije sličnu formulu upotrijebi za The Three Caballeros.

Izvori uredi

  1. Adams, Dale (2007), „Saludos Amigos: Hollywood and FDR's Good Neighbor Policy”, Quarterly Review of Film & Video 24 (3): 289–295, DOI:10.1080/10509200500486395, ISSN 10509208 

Vanjske veze uredi