Safri Duo danski је bubnjarski duet kog čine Ufe Saferi i Morten Fris. U početku, ova muzička grupa je bila orijentisana na klasičnu muziku. Ukomponovavši plemenske melodije sa modernom elektornskom muzikom na originalan način, duet je stvorio popularnu pesmu Played-a-live, koja je 2000. godine postala najpopularnija evropska pesma.

Klasične godine uredi

Ufe Saferi i Morten Fris su se upoznali 1977. dok su bili pri Tivoli Garden Boys gardi, a kasnije u Kraljevskom danskom muzičkom konzervatorijumu formirali eksperimentalni duet, koji je dobio ime po prvim slovima njihovih prezimena: Saferi i Fris. Pod ovim imenom, Saferi i Fris su realizovali šest albuma između 1990. i 1998. godine, u kojima su preovladavali zvukovi bubnja. Najviše su se orjentisali na Baha, Šopena i druge. Njihov talenat nije ostao neprimećen i 1999. duet je stupio u kontakt sa izdavačkom kućom Univerzal Mjuzik iz Danske.

Nova epizoda uredi

Prve polovine 2000. godine, kompozicija "The Bongo Song" je dobila svoj zamah i odmah se našla na raznim klupskim listama, a na muzičkoj televiziji MTV je dobila značajnu minutažu. Producent je bio Mihael Parsberg. Singl je postao jedan od najprodvanijih u Evropi te godine. 4. juna 2001. na tržište je kao veliki hit izašao album Episode II. Na njemu je bilo devet kompozicija koje su predstavljale kombinaciju bubnja i elektronike, izuzev pesme Adagio u kojoj su autori hteli na neki način da iskažu raniji klasični stil dueta. Kasnije izdati singl Sweet Freedom snimljen u saradnji sa Majklom MekDonaldom je izdat 30 septembra 2002. Ostale pesme iz albuma Episode II, Samb-Adagio i Baya Baya, su realizovane kao singlovi.

3.0 uredi

2003. godine izašao je novi album, koji je dobio ime 3.0. Pevač Klark Anderson se u pesmama All the People in the World, Agogo Mosse i Laarbasses pojavljuje kao vokal. Singl Rise je doživeo veliki uspeh, što je uzrokovalo stvaranju nove verzije ove pesme Rise (Leave Me Alone) u kojoj Klark Anderson nastupa kao vokal. 2004. godine izdali su remiks albuma 3.0 nazvavši ga 3.5 - International Version. Uključivao je novu verziju pesme Rise, nekoliko kompozicija sa Klarkom Andersonom kao vokalom i naravno remikse ostalih pesama.

Diskografija uredi

 
Na koncertu 2005. godine

Spoljašnje poveznice uredi