SD Sloboda Đakovo

SD Sloboda Đakovo bio je nogometni klub iz grada Đakova.

SD Sloboda Đakovo
Sportsko društvo Sloboda Đakovo
Nema grba ? Postavite ga sami.
Općenito
Liga nema
Osnivanje 1945.
Stadion Pazarište
(1500 gledatelja)
Dresovi
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Domaći
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Gostujući

Povijest uredi

Odmah po završetku 2. svjetskog rata, tijekom i nakon kojega su ugašeni gradski nogometni klubovi ŠK Certissa Đakovo i ŠK Građanski Đakovo, osnovano je "Fiskulturno društvo Sloboda Đakovo" s nogometnom sekcijom. Prvu nogometnu utakmicu klub je odigrao protiv momčadi "JNA" u kolovozu 1945. godine.

Ubrzo nakon osnutka mijenja ime u "Sportsko društvo Sloboda" te nastavlja nastupati na igralištu u gradskoj četvrti "Pazarište", kojim su se prethodno koristili ugašeni klubovi "ŠK Certissa" i ŠK Građanski".
Tijekom godina "Sloboda" ne postiže značajnije uspjehe u nogometnom prvenstvu regije iz razloga što u gradu Đakovu u to vrijeme djeluje i nogometni klub ĐŠK.

U cilju poboljšanja razine kvalitete nogometa u Đakovu, dana 9. veljače 1962. godine "ĐŠK" na svojoj godišnjoj skupštini donosi odluku o pripajanju sportskom društvu "Sloboda". Nedugo potom, dana 11. veljače 1962. godine "SD Sloboda" prihvaća navedenu odluku o ujedinjenju sa "ĐŠK"-om te mijenja ime u "SD Jedinstvo Đakovo".

U razdoblju od 1945. do 1962. godine predsjednici Slobode su bili Josip Zubek, Dušan Lukić, Stjepan Sitarić, Jovan Dragić i Antun Kovačić.

Klupski uspjesi uredi

Prve značajnije uspjehe klub bilježi već ubrzo nakon osnutka, 1946. godine, kada juniori "Slobode" postaju apsolutni prvaci Slavonije pobjedom u finalu nad Jedinstvom iz Požege rezultatom 8:1. No isti zbog financijskih razloga ne putuju na prvenstvo Hrvatske u Split, na koje umjesto njih odlaze juniori Jedinstva iz Požege, koji tamo ne ostvaruju značajniji rezultat.

1950. godine u prvenstvu Druge zone "Sloboda" zauzima 5. mjesto, a iste godine osvaja prvo mjesto u Brodskoj skupini i naslov prvaka Osječke oblasti pobjedama nad Beljem iz Kneževa rezultatima 4:2 i 8:2 u uzvratu te izravno ulazi u sjevernu skupinu hrvatske lige.

1951. godine "Sloboda" se, bez većeg iskustva, natječe u sjevernoj skupini Hrvatske lige gdje osvaja samo 15 bodova, što na kraju nije bilo dovoljno za opstanak u ligi.
Hrvatska liga - Sjever: 10. SD Sloboda Đakovo 20 6 3 11 29:46 15

Natjecanje za Kup uredi

U natjecanju za tadašnji Kup maršala Tita, dana 24. kolovoza 1952. godine, Sloboda postiže najznačajniji uspjeh nastupom u šesnaestini finala protiv NK Jedinstvo Zemun, te gubi nakon produžetaka rezultatom 1:3 (1:1 u regularnom dijelu) i ispada iz daljnjeg natjecanja.

Izvori uredi

Rechner, S.: -Sloboda i ĐŠK u sportskom životu Đakova, Povijest sporta br. 80, Zagreb, 1989.
Bijelić, B.: -100 godina nogometa u Đakovu (1908.-2008.), Muzej ĐAkovštine, ĐAkovo, 2008.