Rusko meso hrvatski je kriminalistički film iz 1997. godine kojeg je režirao i napisao Lukas Nola.[1] Glavne uloge tumače Barbara Nola, Ivo Gregurević i Goran Grgić. Radnja se odvija oko djevojke ide koja odluči pronaći ubojicu svoje sestre, te radi istraživanja postane prostitutka. Na filmskom festivalu u Puli Snježana Tomljanović osvojila je nagradu za najbolju šminku.[2]

Rusko meso
kino poster
RežijaLukas Nola
ProducentHRT
ScenarioLukas Nola
UlogeIvo Gregurević
Barbara Nola
Goran Grgić
Ljubomir Kapor
Inge Appelt
Nina Violić
Jelena Miholjević
Ksenija Ugrina
Nataša Dorčić
Filip Šovagović
MuzikaBoris Runjić
FotografijaStanko Herceg
MontažaSlaven Zečević
Datum(i) premijere1997.
Trajanje114 min.
Zemlja Hrvatska
Jezikhrvatski
Rusko meso na Internet Movie Database

Radnja uredi

Kriminalac Vuk, vlasnik bordela, nakon orgije uz opijate i kokain gubi kontrolu i ubija prostitutku Lauru. Iako policijsko izvješće navodi da se radi o samoubojstvu, Laurina sestra Ida sumnja u to, ali joj bratić i bolničar savjetuje da ne postavlja previše pitanja. Ida svejedno odluči istražiti slučaj, dijelom i stoga jer ju grize savijest pošto nije imala dobar odnos sa sestrom. Lažno se zapošljava kao prostitutka u bordelu, a ubrzo joj prijatelj postaje bordelski tjelesni čuvar Hrvoje, koji je pak prerušeni detektiv. Ida upoznaje vlasnika bordela, Vuka, kao i mnoge mušterije te djevojke iz struke.

Glavne uloge uredi

Kritike uredi

Lukas Nola išao je u svom filmu na sve samo ne na ziheraštvo i podilaženje, ni publici ni aktualnom trenutku, a to uvijek treba cijeniti. Istina, scene su u pojedinim slučajevima nepotrebno prerežirane (neki monolozi kao da postoje isključivo zato da se on može zafrkavati rezovima unutar kadra, a ne zato što su prijeko potrebni), ali film nudi dovoljno dobrih štosova i rješenja neuobičajnih za domaći film da može osigurati dobru zabavu. Desetak djevojaka iz bordela većinu filma, devedeset posto, provedu u donjem rublju, ali se, iznenađujuće, ne osjeća ni tračak erotike. Osjeća se, međutim, entuzijazam cijele ekipe, u kojoj neki briljiraju...[redatelj Nola je pomalo zakazao na kraju] otkrivajući da je pred sebe stavio ipak prevelik zalogaj kada je počeo raditi film s više od četrdeset govornih uloga.

Najočitiji nedostatak, kojeg je, spominjući ovaj film, plastično opisala Ivana Krstulović u svojoj kolumni u Nacionalu, jest nedostatak seksa i golotinje. Razlog za to je vjerojatno fatalna Nolina odluka da glavnu žensku ulogu povjeri svojoj supruzi Barbari Živković-Noli. I, naravno, kao dobri mužić nije imao namjeru majku svoje djece izložiti nečemu što bi se dotična sramila. To se prenijelo i na sve ostale glumice - mladu ergelu hrvatskih glumica kojeg su upravo Nolini kratki radovi danas izbacili u prvi plan. Gotovo je patetično vidjeti film smješten u javnu kuću u kojem je veća minutaža posvećena scenama mokrenja nego scenama seksa. Film postaje još jadniji u svojoj nedosljednosti kada se uzme u obzir da glumica Jelena Miholjević u ovom eksploatacijskom krimiću za odrasle pokazuje manje tijela nego u popularnoj obiteljskoj sapunici koja ide na nacionalnoj televiziji u elitnom terminu. Još je jadnije i to što Nola koristi kojekakve jeftine dramaturške trikove da bi lik koji tumači njegova supruga spasio neugodnosti. Rusko meso također muči i Nolina nespretnost pri montaži, tako da film vrvi nepotrebnim i u kontekstu filma posve besmislenim scenama (poput obračuna prostitutki sa sitnim narko-dilerom u mračnoj četvrti Zagreba). Zbog svega toga se film doima razvučen, ali ima i zabavnih, gotovo nadrealnih sekvenci - kao kada se bivši gradonačelnik Zagreba Boris Buzančić pojavljuje u kratkoj ulozi elegantne mušterije u bordelu, ili kada nakon zaključenog posla zagrljeni talijanski i hrvatski mafijaši pjevaju "Insime, Unite, Unite Europe".

– Dragan Antulov[4]

Izvori uredi

  1. „Hrvatski filmski arhiv: Popis hrvatskih dugometražnih filmova 1944. - 2006.”. Arhivirano iz originala na datum 2011-01-05. Pristupljeno 2013-12-08. 
  2. „44. pulski filmski festival”. Festival igranog filma u Puli. 
  3. Ilinčić, Oremović & Heidl 1999, str. 151-153
  4. Dragan Antulov (1998). „Rusko meso”. film.purger.com. 

Literatura uredi

  • Ilinčić, Dražen; Oremović, Arsen; Heidl, Janko (1999). Kino i video vodič '99. Zagreb: Večernji list. ISBN 9789539770202. 

Vanjske poveznice uredi