Rulja označava vrstu skupa ili neodređeni broj ljudi na istom prostoru koji dijele određeni stav prema problemu, osobama ili skupinama. Rulja se moze odnositi na gužve, političke skupove, sportske događaje, ili na ponašanje neorganizirane skupine u vrijeme pljačke. Rulja nije društvena skupina u sociološkom smislu. Prisutnost drugih osoba utječe na ponašanje pojedinaca. Snažno se odražava i sklonost histeričnom ponašanju.

Rulja

Djeluju bez jasnog vodstva i uglavno na vlastitu inicijativu. Slijede kratkoročne ciljeve (pljačke, javna pogubljenja linčom i sl.)

Među djecom se primjerice može stvoriti oblik rulje kada na primjer okupe oko tučnjave u školskim dvorištu.

Rulja je u strogom smislu, je tipičan fenomen nastao u pred-industrijsko doba, kad su se nadničari, radnici, prosjaci, siromašni i socijalno isključene osobe spontano okupljali i bez upozorenja činili militantne prosvjede.

Jedna od najupadljivijih karakteristika masa je ono što bi se moglo nazvati osećaj progonjenosti. To je naročita preterana osetljivost i razdražljivost prema onima koji su jednom obeleženi kao neprijatelji. Bez obzira na to šta oni rade, da li postupaju nemilosrdno ili predusretljivo, saosećajno ili hladno, čvrsto ili blago, svaki će njihov postupak biti objašnjen kao rezultat uporne zlonamernosti, neprijateljstva prema masi i otvorene ili prikrivene namere da se ona uništi. Da bi se objasnio ovaj osećaj neprijateljstva i progonjenosti, potrebno je ponovo krenuti od osnovne činjenice da će se masa, čim nastane, brzo povećavati. Teško je zamisliti snagu i nepokolebljivost kojom se ona širi. Dok oseća da je u porastu – na primer u revolucionarnim uslovima, u kojima se započinje sa jako malim masama, ali gde vlada velika napetost – sve što se suprotstavlja njenom porastu ona doživljava kao ograničenje. Masu može raspršiti ili rasterati policija, ali to ima samo privremeni učinak, kao ruka koja rasteruje roj komaraca. Ona se, međutim, može napasti i iznutra, i to tako da se udovolji zahtevima koji su doveli do njenog stvaranja. Tada se iz nje izdvajaju slabiji; oni pak, koji su se spremali da joj se pridruže, odustaju na pola puta.[1]

V. također uredi

Izvori uredi