Ruga (Ruga, Ru, Rhuas, Rugila, Rua, ΄Ρούγας, ΄Ρωίλας) (365435)

Ruga je bio jedan od hunskih ratnih vođa i uspeo je da ujedini sve Hune pod svoje vođstvo 432. godine. Svoju vladavinu, nad nekoliko plemena, je započeo otprilike 425. godine, a završio 435. godine, kada ga je nasledio Bleda a kasnije i Atila koji je proširio carstvo i napravio Hune poznatim.

Godine 432. Aecije (Aetius), rimski vojskovođa prebegao je kod Huna i odatle je i uz pomoć Blede i Huna povratio vlast nad Zapadnorimskim carstvom. Kao zahvalnost, prepustio je Hunima deo Panonije i Valerije.

Ruga je bio veoma inteligentna osoba[nedostaje referenca]: ujedinio sve Hune, vladao deset godina, uspostavio diplomatske odnose sa Rimom, poslao Atilu na obuku u Rim, da bi se Atila naučio rimskim običajima i da bi ih što bolje upoznao i pripremio da jednog dana preuzme vlast nad Hunima, proživeo 70 godina (što je u ona burna vremena bila retkost). Po predanju za njegovu smrt je bio kriv Bleda, koji je i preuzeo vlast. U vreme Rugine smrti Atila je bio kod Rimljana, pa je Bleda hteo to da iskoristi i pre povratka Atile da učvrsti svoju vlast.


Vidi još uredi

Spisak hunskih vladara

Spoljašnje veze uredi

Istorijska biblioteka:Rua

Prethodnik:
Oktar

do 425.

Vladar Huna

425. - 435.

Nasljednik:
Bleda i Atila

435. -444.