Ružičasta boja

Ružičasta
 
Računarski zapisi boje
Heksadecimalni zapis: FFC0CB
RGB zapis (r, g, b): (255, 192, 203)
CMIK zapis (c, m, y, k) *: (0, 25, 20, 0)
HSV zapis (h, s, v): (350°, 25%, 100%)
*: Projektovano sa intervala [0 - 100] na [0 - 255].

Ružičasta ili roza (nem. Rosa), jeste svetla nijansa crvene boje. Ime je dobila po cvetu ruži (lat. rosa).[1][2]

Njena RGB vrednost je 255, 192, 203, a heksadecimalni zapis glasi #FFC0CB.

Ružičasta boja dugo nije bila jasno određena. Nekada se govorilo inkarnaco, ili boja puti. Tokom 18. veka dobija svoju simboliku postavši ublažena crvena, lišena ratničkih konotacija.[3]

Simbolika i tumačenja uredi

Danas se u mnogim zapadnim kulturama ružičasta boja drži za boju devojčica. Istraživanja su potvrdila da izloženost velikim količinama ružičaste boje može imati smirujući efekat na živce. Predugo izlaganje, međutim, može imati suprotan učinak.

Ružičasta boja simbolizuje ljubav bez strasti. Ružičasta predstavlja slatkoću i nevinost deteta. U psihologiji, ružičasta je znak nade. To je pozitivna boja inspirisana toplim i utešnim osećanjima, kao da govori da će sve biti u redu.

Ružičasta, kao i crvena, simbolizuje ljubav. Međutim, crvena je boja strasti i akcije, dok se ružičasta veže uz romantiku, utišava i smanjuje agresivnost.

Razna ispitivanja su pokazala da ljudi koji vole ružičastu boju su često majčinski tipovi, romantični, šarmantni, smireni i nežni, ponekad deluju krhko, neiskusno i naivno, kao i to da imaju nedostatak samopouzdanja i zahtevaju ljubav.

Moda uredi

Drugu stranu ružičaste, vezanu za razdoblje rokokoa, predstavljaju sentimentalnost i sladunjavost. Tokom 18. veka roza je bila muska boja a plava zenska prije reformacije. Moda na francusku bila je sklona jarkim bojama i u doba kada je crna boja bila dominantna boja evropske elite.

Za Madam Pompadur, najpoznatiju predstavnicu tog vremena, veže se kombinacija ružičaste i svetlo plave boje koja se danas smatra tipična za rokoko.

Tokom istorije, Mala deca i novorođančad najčešće su bili oblačeni u belo. Crvena boja je bila muška boja, a ružičasta, na neki način, mala crvena. Isus Hristos na nekim slikama nosi odeću ružičaste boje. Plava boja je od 12. veka simbol za Devicu Mariju, pa je plava bila više ženska boja.

Podela na muške i ženske boje u zapadnoj kulturi, po kojoj je plava muška, a crvena ženska imala je tradiciju od doba reformacije. Tek se u prvoj polovini 20. veka u zapadnoj kulturi ustalio običaj da plava odeća simbolizuje dečake, a ružičasta devojčice. Međutim, u drugim civilizacijama ta praksa je nepoznata. Čini se da je njena primena bila šira i intenzivija u SAD, na zapadu i severozapadu Evrope, nego u istočnoevropskim i mediteranskim zemljama.

Pojavom bojene dečije odeće menja se i simbolika, pa ružičasta postaje boja za devojčice, a plava za dečake. Tradicionalna podela ružičaste za dečake i plava za devojčice praktikovala se u delovima Holandiji, Belgiji i Švajcarskoj do sedamdesetih godina dvadesetog veka.

Pink tink - krilatica iz knjige Lin Peril, Ružičasto mišljenje u kojem autorka istražujući popularnu kulturu u razdoblju od 1940-ih do 1970-ih analizuje tadašnje poimanje ženstvenosti i raširene rodne stereotipe prema kojima je žena u prvom redu supruga, majka i domaćica. Simbolika ružičaste u to doba se veže za osobine koje su tada bile tipično ženske: krhkost, nežnost, brižnost i površnost. Životni interesi žena uglavnom su moda i proizvodi koji naglašavaju takvu ženstvenost. Za ružičasto mišljenje knjučno je stajalište da je imitacija takvog ponašanja presudna za stvaranje prave ženstvenosti.

Popularna ženska kultura gotovo je isključivo ružičasta. Odrastanje devojčica vezano je za ružičastu. Od odeće za novorođenčad, preko Barbi setova, torbi i privezaka, do higijenskih uložaka.

U modnoj industriji od 1980-ih stereotipne boje za muškarce i žene počinju se menjati. Pravi se razlika između muških i ženskih boja, kao i boja za decu i odrasle.

Ružičastu su u doba rokokoa nosili i muškarci i žene. Crkva do 18. veka nije koristila ružičaste materijale, jer su samo bela, crvena, zelena, crna i ljubičasta bile liturgujske. No, običaj je nalagao da bogate porodice svoju staru odeću poklanjaju crkvi gde se ona prerađivala u liturgijsku odoru.

Mušku sklonost ružičastoj potvrđuje to da je ona 1879. postala liturgijska boja. Od tada katolički sveštenici nose ružičasto misno ruho na treću atensku i treću korizmenu nedelju.

 
Nijanse ružičaste

Muškarci nisu samo u doba rokokoa nosili ružičasto. Od sredine 1950-ih, ružičastu opet nose svi. Nikad do tad nije postojao tako širok asortiman predmeta u ružičastoj boji namenjenih muškarcima, od donjeg rublja, čarapa i cipela, do kožnih jakni, košulja i šešira. Modni stručnjaci to objašnjavaju fascinacijom novih hromatskih mogućnosti koji je pružila savremena tehnologija. Popularan Elvis Presli upamćen je po ružičastim pantalonama, kao i ružičastom kadilaku. Uopšte, te godine su bile poznate kao vreme vedrine i radosti, nakon Drugog svetskog rata. Hipi kultura je takođe preuzela ružičastu boju kao boju otpora prema vojsci, ustaljenim načinima razmišljanjima i tako dalje.

Početkom 1960-ih ružičasta se više ne pojavljuje u muškoj modnoj odeći, ali u kombinaciji sa narandžastu predstavlja jednu od omiljenih boja hipi generacije.

Otkriće anelinskih boja i njihova dostupnost uticale su na oblačenje seoskih žena. Početkom dvadesetog veka posebno je omiljena ružičasta boja koja u seoskoj kulturi oblačenja dobija značenje nove crvene.

Početkom 1920-ih modni dizajner Pol Puare uvodi u modu nežne nijanse, uključujući boju ruže, sleza i hordenzije koje su delovale nežno, isprano i neugleno. No, moda se i dalje menjala, te su pastelni tonovi uskoro zamenjeni jarkima, poput Šaparelinine famozne šokantne ružičaste.

Galerija uredi

U galeriji su prikazane ružičaste slike.

Nijanse ružičaste uredi

srpski naziv engleski naziv primer heksadecimalna trojka
Amarant Amaranth #E52B50
Amarant ružičasta Amaranth pink #F19CBB
Baker-Miller Pink #FF91AF
Brink roze Brink pink #FB607F
Karmin Carmine #960018
Karanfil Carnation pink #FFA6C9
Višnja Cerise (color) #DE3163
Coral pink #F88379
Deep carmine #EF3038
Deep pink #FF1493
Fandango #B53389
Francusko roze French rose #F64A8A
Fuchsia #FF00FF
Hollywood cerise #F400A1
Hot magenta #FF00CC
Hot pink #FF69B4
Boja lavande Lavender pink #FBAED2
Ciklama-crvena Magenta #FF0090
Boja sleza Mauve #E0B0FF
Mexican pink #E4007C
Mountbatten pink #997A8D
Persian Rose #FE28A2
Pink Pink #FFC0CB
Tamnosmeđa Puce #CC8899
Roze Rose #FF007F
Boja ruže Rose pink #FF66CC
Ruby #E0115F
Salmon pink #FF91A4
Žarkoružičasta Shocking pink #FC0FC0
Thulian pink #DE6FA1
Ultra pink #FF6FFF

Izvori uredi

  1. Shorter Oxford English Dictionary, 5th Edition, Oxford University Press.
  2. Webster New World Dictionary, Third College Edition: "Any of a genus (Dianthus) of annual and perennial plants of the pink family with white, pink or red flowers.; its pale red color."
  3. Heller, Eva: Psychologie de la couleur – effets et symboliques, pp. 179-184

Literatura uredi

Vanjske veze uredi