Roskomon (engl. Roscommon, ir. Ros Comáin) je značajan grad u Republici Irskoj, u središnjem delu države. Grad je u sastavu istoimenog okruga okruga Roskomon i predstavlja njegovo sedište i najveći grad.

Roskomon
engl. Roscommon, ir. Ros Comáin

Zdanje Narodne banke Irske u Roskomonu
Zdanje Narodne banke Irske u Roskomonu

Grb
Osnovni podaci
Država  Irska
Pokrajina Konot
Okrug Roskomon
Stanovništvo
Stanovništvo 1.677
Aglomeracija 5.017
Gustina stanovništva 682 st./km²
Položaj
Koordinate 53°38′00″N 8°11′00″W / 53.6333°N 8.1833°W / 53.6333; -8.1833
Nadmorska visina 55 m
Površina 2,46 km²
Roskomon na karti Irske
Roskomon
Roskomon
Roskomon na karti Irske
Ostali podaci
Pozivni broj +353 90
Registarska oznaka RN
Veb-strana roscommoncoco.ie


Koordinate: 53° 37′ 60" SGŠ, -8° -10′ -60" IGD

Prirodni uslovi uredi

Grad Roskomon se nalazi u središnjem delu irskog ostrva i Republike Irske i pripada pokrajini Konot. Grad je udaljen 155 kilometara zapadno od Dablina.

Reljef: Roskomon je smešten u ravničarskom području središnje Irske. Nadmorska visina središnjeg dela grada je oko 55 metara.

Klima: Klima u Roskomonu je umereno kontinentalna sa izrazitim uticajem Atlantika i Golfske struje. Stoga grad odlikuje blaga i veoma promenljiva klima.

Vode: Roskomon se ne nalazi ni na jednoj vodi, ali se nekoliko kilometara istočno pruća veliko irsko jezero Ri.

Istorija uredi

Područje Roskomona bilo naseljeno već u vreme praistorije. U 5. veku ovde je podignut manastir, preteča današnjeg naselja. Dato područje je osvojeno od strane engleskih Normana u krajem 12. veka.

Tokom 16. i 17. veka Roskomon je učestvovao u burnim vremenima oko borbi za vlast nad Engleskom. Ovo je oštetilo gradsku privredu. Međutim, pravi sunovrat privrede grada desio se sredinom 19. veka u vreme irske gladi.

Roskomon je od 1921. godine u sastavu nezavisne Irske. Oporavak grada započeo je tek poslednjih decenija, kada je Roskomon ponovo zabeležio nagli razvoj i rast.

Stanovništvo uredi

Prema poslednjim procenama iz 2011. godine. Roskomon je imao manje 2 hiljada stanovnika u gradu i oko 5 hiljada u široj gradskoj zoni. Poslednjih godina broj stanovnika u gradu se povećava.

Privreda uredi

Roskomon je bio i ostao trgovačko i upravno središte.

Spoljašnje veze uredi