Roscoe Tanner (Chattanooga, Tennessee, 15. oktobar 1951 - ) je bivši američki profesionalni teniser, najpoznatiji po tome što je 1977. godine osvojio titulu prvaka na jednom od dva Australian Opena održana te godine, kao i po tome što je na turniru u Palm Springsu 1978. sa 237 km/h postavio rekord u brzini servisa.

Roscoe Tanner

Svoje prve važnije titule je stekao igrajući na Univerzitetu Stanford, a profesionalnu karijeru je službeno započeo 1972. godine. Istakao se brzinom svog servisa, zbog koje je stekao nadimak The Rocket ("Raketa"), a njegov rekord iz Palm Springsa neće biti oboren do 2004. godine (kada ga je srušio Andy Roddick. Godine 1979. je u finalu Wimbledona izgubio od Björna Borga u meču od pet setova, prvom ikada direktno prenošenom za američku televiziju.

Nakon završetka profesionalne karijere Tanner, koji ima petoro djece iz tri braka, je došao na stranice crne kronike zbog optužbi za prevare i neplaćanje alimentacije. Godine 2003. je uhapšen u Njemačkoj i izručen u SAD gdje je osuđen na dvije godine zatvora uvjetno; a potom, nakon kršenja uvjeta, smješten u zatvor odakle je izašao nakon godinu dana zbog dobrog vladanja.

Reference uredi