Ron L. Nyswaner (rođen 5. oktobra, 1956 u Clarksvillu u Pennsylvaniji) američki je scenarista i filmski reditelj.

Prvi napisani scenario bio je za film Smithereens rediteljke Susan Seidelman. Posle još dva scenarija, za filmove Swing Shift i Mrs. Soffel, oprobao se kao reditelj filma The Prince of Pennsylvania (1988) sa Keanu Reevesom i Fred Wardom.

Nyswaner, koji je otvoreno gej i aktivista za LGBT prava, često radi na filmovima sa LGBT tematikom. Pojavljuje se u dokumentarnom filmu o cenzuri LGBT tema u Hollywoodu, Celluloid Closet. Napisao je scenario za televizijski film Soldier's Girl, o ubistvu vojnika Barry Winchella. Širu pažnju javnosti privukao je 1993. godine filmom Philadelphia za koji je dobio nominacije za Oscara, Zlatni globus i nagradu BAFTA-e. Par godina je radi za televiziju, a naredni igrani film za koji je pisao scenario izašao je 2006. godine. Film The Painted Veil snimljen je po romanu W. Somerset Maughama, a Nyswaner je dobio nominaciju za Independent Spirit Award i osvojio je nagradu National Board of Review.

Godine 2004. objavio je knjigu Blue Days, Black Nights: A Memoir (Plavi dani, crne noći: Memoari) u kojoj govori o svojim iskustvima sa drogom, alkoholom i prostitucijom.

Spoljne veze uredi