Roderick Andrew Anthony Jude McDowall (17.9. 19283.10. 1998) bio je anglo/američki kazališni i filmski glumac poznat po nizu karakternih uloga od kojih je najpoznatije one u filmovima iz ciklusa Planeta majmuna.

Roddy McDowall
glumac, fotograf
Roddy McDowall na dodjeli Oscara 1988. godine
Biografske informacije
RođenjeRoderick Andrew Anthony Jude McDowall
17. septembar 1928.
London, Engleska, Ujedinjeno Kraljevstvo
Smrt3. 10. 1998. (dob: 70)
Los Angeles
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumac, fotograf
Opus
Djelatni period1938–98
Znamenite uloge
Cornelius u Planeti majmuna
|-
Nagrada Emmy
Najbolji sporedni glumac u dramskoj seriji
1961 Sunday Showcase, epizoda Our American Heritage: Not Without Honor
Nagrada Tony
Najbolji sporedni glumac u predstavi
1960 The Fighting Cock

Biografija uredi

McDowall se rodio u londonskom kvartu Herne Hill u porodici Thomasa Andrewa McDowalla, pomorca škotskog porijekla, i Winsfriede L. née Corcoran, irske glumice.[1] Oba roditelja su bili zaljubljenici u teatar. U istoj porodici mu se rodila sestra Virginia (1927 - 2006).

McDowall je svoj filmski debi imao kao dijete u nekoliko britanskih filmova, a u SAD se preselio zbog bombardiranja Velike Britanije u prvim godinama drugog svjetskog rata. Prva važnija uloga mu je bila "Huw" u How Green Was My Valley (1941) a kasnije se etablirao kao popularni dječji glumac, zahvaljujući naslovima kao što su The White Cliffs of Dover (1944) i Lassie Come Home (1943). U potonjem je nastupio zajedno s Elizabeth Taylor sa kojom će često surađivati tokom karijere i biti najbolji prijatelj do smrti.

McDowall se kasnije nametnuo kao jedna od rijetkih dječjih zvijezda koja je uspjela nastaviti uspješnu karijeru i nakon što je odrasla. Međutim, uglavnom je dobijao karakterne uloge, ali se u njima uspio nametnuti, kao što je bio slučaj s Oktavijanom Augustom u spektaklu Cleopatra. Nešto kasnije je ipak stekao popularnost ulogom čimpanze Corneliusa u filmu Planeta majmuna iz 1968. godine, a slične uloge je ponovio u još nekoliko filmova iz ciklusa, kao i u kratkotrajnoj TV-seriji.

Godine 1974. McDowall je napunio naslovnice kada je FBI izvršio raciju u njegovom stanu i zaplijenio brojne magnetoskopske vrpce s poznatim holivudskim filmovima, optuživši ga za kršenje autorskih prava. McDowall je priznao posjedovanje ilegalnih kopija, ali je to objasnio nastojanjem da ih očuva za potomstvo, odnosno prikazuje svojim holivudskim prijateljima i kolegama. Na kraju protiv njega nisu bile podignute optužbe.

Jedna od njegovih posljednjih velikih uloga bio je TV-voditelj emisije posvećene horor-filmovima u filmu Fright Night iz 1985. godine, a u filmu Overboard je tumačio batlera.

Pred kraj života McDowall se posvetio očuvanju holivudske kulturne baštine, te je vodio kampanju da se Cleopatra izda u svojoj dužoj i originalnoj verziji od četiri sata.

Osim glumom, McDowall se bavio i fotografijom te je izdao pet knjiga, čiji su sadržaj uglavnom bili portreti njegovih holivudskih kolega i prijatelja.

McDowall je bio i poznat po tome što je svoj privatni život uporno i uspješno krio od medija. Premda se tokom života nije outovao, postojale su glasine da je bio gej, što je bila jedna od hollywoodskih javnih tajni.[2] Nakon njegove smrti, kao njegovi ljubavnici navođeni su Marlon Brando[3] i Montgomery Clift.[4]

Umro je u dobi od 70 godina od raka pluća.

Vanjski linkovi uredi

Reference uredi

  1. http://www.xmoppet.org/perstats/famtree.html
  2. Smith, Patricia Juliana (9.10.2002.). „McDowall, Roddy”. glbtq.com. Arhivirano iz originala na datum 2009-12-02. Pristupljeno 3.10.2010. 
  3. Porter, Darwin (2006), Brando Unzipped, Blood Moon Productions, Ltd., p. str 404, ISBN 0974811823  Navedeno prema tekstu sa engleske Wikipedije.
  4. Hofler, Robert (11 October 2005), „Secrets and Bios”, The Advocate: str. 80  Navedeno prema tekstu sa engleske Wikipedije.