Robert de Grandmesnil

Robert de Grantmesnil (ili Robert de Grantmesnil; 11. vijekfl. 11. vijek) bio je normanski katolički redovnik i svećenik, poznat kao nadbiskup Messine. Rodio se kao dijete normanskih plemića - Roberta de Grandmesnila i Hawise d'Echaffour, odnosno kao mlađi brat Huga de Grandmesnila koji će kasnije postati jednim od drugova Williama Osvajača. Zaredio se i postao benediktinski redovnik u samostanu Saint-Evroul-sur-Ouche. Godine 1061. se sa vojvodom Guillaumeom (Williamom) posvađao, te je u januaru 1061. zajedno sa nekoliko svojih sljedbenika, uključujući nećaka Berengara pobjegao u Rim. Odatle se došao na dvor normanskog gospodara rata Roberta Guiscarda u Salerno. U Italiji su mu se potom pridružile dvije polusestre od kojih će se jedna - Judith - udati za budućeg kralja Rogera I od Sicilije. U Italiji je osnovao samostan Sant Eufemia u kome je prenio muzičku tradiciju svog nekadašnjeg samostana. Nakon što su Normani osvojili Messinu na Siciliji, postao je njenim nadbiskupom.

Literatura uredi

Primarni izvori
  • The Gesta Normannorum Ducum of William of Jumièges, Orderic Vitalis and Robert of Torigni. Edited and translated by Elisabeth M. C. Van Houts. Clarendon Press: Oxford, 1995.
  • The Ecclesiastical History of England and Normandy by Orderic Vitalis. Two translations are available: the 1853 translation of Thomas Forester, and the translation by Majorie Chibnall.
Sekundarni izvori
Izvori