Robert Wise (10. rujna 1914. - 14. rujna 2005.), američki filmski montažer, redatelj i producent, dobitnik Oscara za režiju i produkciju.

Robert Wise
Wise na premijeri filma Air America, 1990
Biografske informacije
RođenjeRobert Earl Wise
(1914-09-10)10. 9. 1914.
Winchester, Indiana, SAD
Smrt14. 9. 2005. (dob: 91)
Westwood, Los Angeles, Kalifornija, SAD
SupružnikPatricia Doyle (1942–Greška izraza: Neočekivani < operator)
Millicent Franklin (1977–Greška izraza: Neočekivani < operator)
Profesionalne informacije
Zanimanjefilmski režiser, filmski producent, filmski montažer
Znamenita djela

Za razliku od redatelja poput Stanleyja Kubricka, koji su uvijek željeli svoju redateljsku viziju prenijeti na platno, Wise je dopuštao da priča diktira stil (a nekad i studio). Međutim, kasniji kritičari, kao što je Martin Scorsese, inzistirat će na tome da je, unatoč Wiseovoj koncentraciji na stilsku perfekciju u okvirima žanra i budžeta, njegov izbor djela više u funkciji Wisea kao umjetnika, a ne zanatlije. Bez obzira na sve, Wiseov pristup donijet će mu veliki uspjeh u mnogim tradicionalnim filmskim žanrovima: od horora preko noira do vesterna, ratnih filmova, SF-a, mjuzikla i drame.

Životopis uredi

Rođen u Winchesteru, Indiana, Wise je svoju filmsku karijeru počeo u studiju RKO kao montažer zvuka i glazbe, ali je ubrzo zaradio nominaciju za montažu filma Građanin Kane, 1941. Wise je bio zadnji preživjeli član filmske ekipe.

Wise je pohađao srednju školu u Connersvilleu, Indiana, a školski auditorij je dobio ime po njemu, Robert E. Wise Center for Performing Arts.

U ožujku 1987. je preuzeo Oscara za najboljeg glumca umjesto odsutnog Paula Newmana, koji je nagradu dobio za film Boja novca.

Redateljska karijera uredi

Prvi redateljski posao bilo mu je snimanje dodatnih scena za Wellesov film The Magnificent Ambersons, a onda je debitirao s hororom The Course of the Cat People iz 1944., zajedno s holivudskim producentom i redateljem horora, Valom Lewtonom. Suradnja će uroditi s još nekoliko poznatih horor filmova.

1947. je režirao klasik noira Rođen da ubija, s Lawrenceom Tierneyjem,a dvije godine poslije boksački film The Set-Up. Wiseovo nelinearno korištenje vremena izvršit će utjecaj na kasnije noir filmove kao što su Pljačka Stanleyja Kubricka i Pakleni šund Quentina Tarantina.

U pedesetima je Wise dokazao kako se snalazi u mnogim žanrovima, od SF-a u filmu Dan kad je Zemlja stala, preko melodramatskog So Big, do filma Želim živjeti!, za kojeg je nominiran za Oscara za režiju.

1961. se udružio s Jeromeom Robbinsom kako bi snimio Priču sa zapadne strane, mjuzikl za koji je nagrađen Oscarima za režiju i najbolji film. Ponovio je ovo dostignuće s filmom iz 1965., Moje pjesme, moje snovi.

Moje pjesme, moji snovi je bio film koji je Wise snimio kako bi smirio studio jer je pripremao tešku produkciju filma Misija u Kini, sa Steveom McQueenom, Richardom Attenboroughom i Candice Bergen. Iako radnjom smješten na kraj dvadesetih godina u Kini, teme su se odnosile na tada aktualni Vijetnamski rat pa su se činile bezvremenskima.

U sedamdesetima je režirao filmove kao što su The Andromeda Strain, Hindenburg, horor Audrey Rose i prvi film Zvjezdane staze. 1989. je režirao svoj posljednji dugometražni film, Rooftops.

Iako na zalasku karijere, Wise je ostao aktivan u produkciji DVD verzija svojih filmova, čak se pojavljujući na promocijama tih filmova.

Wise je bio predsjednik Udruženja redatelja Amerike i Akademije filmskih umjetnosti i znanosti.

Nakon srčanog udara u svojem domu, odveden je u kalifornijsku sveučilišnu bolnicu, gdje je umro od zatajenja srca. Umro je 14. rujna 2005., četiri dana nakon svog rođendana.

Izabrana filmografija uredi

Vanjske poveznice uredi