Robert Trujillo

Robert Trujillo je američki basist, trenutačno član američkog thrash metal sastava Metallica. Također je svirao i u sastavima Suicidal Tendencies, Infectious Grooves i Black Label Society, s Jerryem Cantrellom i u sastavu Ozzyja Osbournea.

Biografija uredi

Rođen je 26. kolovoza u Santa Monici, u Kaliforniji. Karijeru je započeo svirajući u nekoliko manjih bendova prije nego se pridružio bendu Suicidal Tendences. Zaslužan je za utjecaj funka na dva albuma na kojima je svirao u tom bendu. Zajedno s još jednim članom benda, Mikeom Muirom, osnovao je novi bend, Infectious Grooves, kako bi mogli svirati glazbu više orijentiranu na funk. U drugoj polovici 1990-ih počeo je svirati u bendu Ozzya Osbournea. U tom sastavu je snimio album Down to Earth. U bendu Black Label Society svirao je tijekom 2002. godine.

Nakon odlaska Jasona Newsteda iz Metallice, Trujillo se prijavio na audiciju za novog basista. Članom benda postao je 24. veljače 2003. Metallica mu je isplatila 1 milijun dolara kao postotak koji bi zaradio da je svirao u Metallici. Njegova audicija i zapošljavanje prikazane su u dokumentarcu Some kind of a monster. Prvi album poslije njegova dolaska, St. Anger izdan je 5. lipnja iste godine, ali na tom albumu nije svirao Trujillo. Naime, pjesme su snimljene prije Trujillova dolaska, pa je bas dionice svirao producent albuma Bob Rock. Prvi studijski album na kojem je Tujillo svirao bio je Death Magnetic.

Stil uredi

Trujillo uglavnom svira prstima, a ne trzalicom, za razliku od prethodnog basista Metaliice, Jasona Newsteda. Stil Roberta Trujilla je također bio jedan od razloga što se svidio članovima Metallica, jer je Cliff Burton, tragično stradali basist Metallice, također svirao prstima.

Vanjske poveznice uredi