Robert Fleming (bankar)

Za ostale upotrebe, v. Robert Fleming (razvrstavanje).

Robert Fleming (1845 - 1933) bio je škotski poslovni čovjek i filantrop, najpoznatiji po osnivanju i vođenju komercijalne banke Robert Fleming & Co..

Robert Fleming
Rođenje1845
Dundee, Škotska, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Irske
Smrt1933. (dob: 87–88)
Zanimanjebankar, filantrop
Poznat/a poosnivanju i vođenju trgovačke banke Robert Fleming & Co.
DjecaValentine Fleming
Philip Fleming
RodbinaIan Fleming (djed)

Rođen je u Dundeeju kao sin knjigovođe, a u dobi od 13 godina se zaposlio u lokalnoj tekstilnoj tvrtki, da bi do 21. godine napredovao do mjesta sekretara. Vlastitu tvrtku, zamišljenu kao jedan od prvih škotskih investicijskih fondova je osnovao 1873. godine. Vrlo brzo se iskazao kao izuzetno sposoban poslovan čovjek, te je sa vremenom izgradio značajne veze sa najbogatijim i najuticajnijim poduzetnicima sa obje strane Atlantika, te je imao značajnu ulogu u financiranju izgradnje američke željezničke mreže. Svoje je bogatstvo velikim dijelom trošio na filantropske aktivnosti, kao što su izgradnja stambenih naselja za siromašne radnike i donacije univerzitetima.

Imao je dva sina - Philipa, koji će ga naslijediti na mjestu direktora tvrtke, a koji se prije toga istakao kao olimpijski veslač, te Valentina, pravnika i konzervativnog političara koji je od 1910. do smrti bio član parlameta; potonji je bio otac znamenitog književnika Iana Fleminga, autora romana o Jamesu Bondu.

Njegov mlađi brat John Fleming, bio je istaknuti liberalni političar i član Parlamenta od 1917. do 1918. godine.

Vanjske veze uredi