Robert Venturi

(Preusmjereno sa stranice Robert Charles Venturi)

Robert Charles Venturi, Jr. (Philadelphia, PA, 25. lipnja 1925.Philadelphia, PA, 18. rujna 2018.), utjecajni američki arhitekt koji se smatra prvim arhitektom postmoderne arhitekture, za čije oblikovanje iznimno zaslužan. Zajedno sa svojom suprugom i partnericom, Denise Scott Brown, osnovao je tvrtku Venturi, Scott Brown & Associates čije je djelovanje pomoglo oblikovati način na koji arhitekti, urbanisti i studenti doživljavaju i razmišljaju o arhitekturi i američkom urbanizmu, ali ponajviše širenju dijaloga o arhitekturi. Zbog toga je dobio Pritzkerovu nagradu za arhitekturu 1991. godine.[1]

Robert Venturi (2008)

Najpoznatiji je po svojoj krilatici Less is a bore („Manje je dosado”) koju je izveo iz slavne modernističke krilatice Miesa van der Rohea Less is more („Manje je više”).

Kapela Episkopalne akademije, Newtown Township (2008.)
Cehovska zgrada (Guild House), Philadelphia (1964.)

Biografija uredi

 
Sainsbury krilo Nacionalne galerije s Trafalgar Squarea, London (2004.)

Rođen je i odrastao u kvekerskoj obitelji u Philadelphiji. Studirao je na Princetonskom sveučilištu gdje je osvojio nagradu D'Amato za arhitekturu i diplomirao 1947. godine. Upravo je obrazovni program u Princetonu utjecao na njegov analitički razvoj arhitektonske teorije i dizajna koji se inspirirao arhitektonskom povijesti, nasuprot stilističkoj terminologiji.[2]

Godine 1951., nakratko je radio za slavnog arhitekta Eeroa Saarinena u Bloomfield Hillsu (Michigan), a kasnije i za Louisa Kahna u Philadelphiji. Godine 1954. dobio je nagradnu stipendiju Američke akademije u Rimu, te je studirao u vječnom gradu i dvije godine je proputovao Europu.

Od 1954. do 1965. imao je različit profesorski status na Sveučilištu Pennsylvanije, najprije kao asistent prof. Kahna, te instruktor, a kasnije kao mlađi profesor. Tu je 1960. godine upoznao kolegicu, arhitekticu i urbanisticu, a kasnije i svoju suprugu i partnericu, Denise Scott Brown. Nakon što su se vjenčali 1967. godine, ona je 1969. postala partnericom u njegovoj tvrki koja od 1989. godine nosi ime Venturi, Scott Brown and Associates. Kasnije je predavao i na Sveučilištu Yale, a bio je i gostujući profesor na Harvardskom sveučilištu 2003. godine. Umro je 18. rujna 2018. godine od posljedica Alzheimerove bolesti.

Djela uredi

Venturi je ipak najpoznatiji kao teoretičar arhitekture koji je u svojim djelima definirao postmodernu arhitekturu:

  • „Složenost i kontradikcije u arhitekturi” (Complexity and Contradiction in Architecture), The Museum of Modern Art Press, New York 1966.
  • „Učeći od Las Vegasa” (Learning from Las Vegas, zajedno s D. Scott Brown i S. Izenour), Cambridge MA, 1972., dopunjeno 1977.[3]
  • „Pogled s Campidoglia” (A View from the Campidoglio, zajedno s D. Scott Brown), 1985.
  • „Ikonografija i elektronika generičke arhitekture: Pogled iz crtaonice” (Iconography and Electronics upon a Generic Architecture: A View from the Drafting Room), MIT Press, 1998.
  • „Arhitektura kao znakovi i simboli” (Architecture as Signs and Symbols, zajedno s D. Scott Brown), Harvard University Press, 2004.

Prije svega, u „Učenju od Las Vegasa” je uzeo Las Vegas Strip, glavnu ulicu Las Vegasa, kao primjer američke svakodnevne arhitekture i stavio je kao jednakovrijednu realnost modernoj urbanističkoj teoriji o kojoj vrijedi raspravljati. Istaknuo je kako su građevine modernizma i funkcionalizma (internacionalni stil) često trivijalne, te ružnih formi i konstrukcija, čime je njihova svakodnevna uporaba upitna i treba se ispitati.

Kritika je ocijenila Venturijev rad kao kontroverzan, a njegove građevine često kao kontrarevolucionarne.

Njegova najznačajnija djela su:

Izvori uredi

  1. Goldberger, Paul (1991-04-14). „Robert Venturi, Gentle Subverter of Modernism”. ARCHITECTURE VIEW. Pristupljeno 2013-01-31. 
  2. Robert Venturi 1991 Laureate Arhivirano 21 December 2010[nepoklapanje datuma] na Wayback Machine-u, na službenim stranicama Pritzkerove nagrade (en) Preuzeto 31. siječnja 2013.
  3. Robert Venturi, Denise Scott Brown und Steven Izenour, Lernen von Las Vegas: Zur Ikonographie und Architektursymbolik der Geschäftsstadt, Bertelsmann, Gütersloh 2003. ISBN 3-7643-6362-2
  • Martino Stierli, Venturi's Grand Tour. The Genealogy of Postmodernism, Standpunkte Dokumente No. 4, Verlag Standpunkte, Basel, 2011. ISBN 978-3-9523540-7-0

Vanjske poveznice uredi