Road to Avonlea

Put za Ejvonli je serija fokusirana na dečije likove kao i njihovu porodicu.]] Put za Ejvoli je televizijska serija koja je prikazivana u Kanadi i SAD između 1989 i 1996. Ona je ko-produkcija između kanadske kompanije "Kevin-Saliven" i Dizni kanala. Snimljena je po knjigama čuvene kanadske spisateljice Lucy Maud Montgomery, autora priče Ana iz Zelenih zabata, koje je kompanija Saliven predhodno adaptirala u mini seriju Ana iz Zelenih zabata snimljen 1985, a koja je doživela i nastavak 1987 kao Ana iz Ejvonlija.

Road to Avonlea
Formatdramska serija
KreatorFiona McHugh
NastupajuSarah Polley, Jackie Burroughs, Mag Ruffman
Zemlja porijekla Kanada
Broj epizoda92
Produkcija
Trajanje60 minuta
Emitiranje
Originalni kanalCBC
Originalno prikazivanje1990 – 1996

Uprkos tome što je radnja serije Put za Ejvonli postavljena na ostrvu Princ Edvard, serija je snimljena u Uksbridžu, blizu Ontarija dok je enterijer sniman u Torontu. Serija je postala jedna od najpopularnijih Kanadskih serija i doživela je brojne nagrade, kao i više sezona snimanja, tako da su brojni likovi dece odrasli praveći tu seriju.

U Americi, naslov je bio pojednostavljen u Ejvonli, i više epizoda je bilo preimenovano i izmešano. Kada je serija izašla na DVD-ju, naslov je opet bio izmenjen od Put za Ejvonli do Priče iz Ejvonlija.

Serija prati mali izmišljeni gradić Ejvonli, na ostrvu Princ Edvard, ranih godnina 20. veka (1903-1912). Na samom početku, tamo biva poslata 11-godišnja bogata naslednica iz Montreala Sara Stenli (Sarah Polley) i od strane svog bogatog oca da bi živela kod dve svoje tetke na selu, Heti i Olivije King, da bi bila bliže famili njene pokojne majke. Serija je tada bila fokusirana na Sarin život odrastanje kod tetki, da bi se kasnije priča razvijala i prikazivala život cele porodice King. Kasnije sezone serije prikazivali su i ostale stanovnike Ejvonlija koji su bili povezani sa porodicom King, dok je Sarah Polley kasnije i napustila serije, ali ne potpuno zato što se par puta pojavljivala kao gost (npr. u poslednjoj epizodi).

Likovi uredi

Glavni likovi uredi

  • Heti King (igra je Jackie Burroughs) - Heti je ozbiljna, i stroga srednjovečna učiteljica Ejvonli škole. Ona živu u "Ružinoj kućici" sa svojom mlađom sestrom, Olivijom, i Sarom koja je ćerka njene pokojne sestre. U kasnijim sezonama, Heti prestaje da predaje da bi se posvetila pisanju. Kasnije kada Sara odlazi u Evropu sa svojom dadiljom, Heti prima kod sebe Rejčel Lind i blizance, Dejvija i Doru.
  • Sala Stenli (igra je Sarah Polley) - Sara je jedanestogodišnja devojčica avaturističkog duha koja je navikla na lagodan život u bogatstvu u Montrealu koja uči da se adaptira jednostavnom životu u Ejvonliju. Kada u prvoj epizodi dođe u Ejvonli, ona u početku živi u "Ružinoj kućici" sa Heti i Olivijom. Kasnije Sara se skoro i ne pojvljuje (ali biće gost u par kasnijih epizoda) već putuje sa dadiljom po Evropi. (Sezona 1-5)
  • Olivija King (igra je Mag Ruffman) - Olivia is Sara's more affectionate, younger aunt. Ona se kasnije udaje za Džasper Dejla i odlazi iz "Ružine kuće". Pre braka, Olivija je radila kao novinar za lokalne novine. It is the through this job that Olivia becomes close to Japser Dale because he does the photography for her stories and continues to do so after their marriage. Džasper i Olivija zajedno imaju sina Mongomerija a kasnije usvajaju i bebu, devojčicu (Ališu) koju im je ostavila jedna od radnica u fabrici. U pretposledljoj epizodi, fabrika za konzerviranje jastoga koju su vodili, usled jakog nevremena i groma hvata požar i biva spaljena do temelja. U poslednjoj epzodi objavljuju da se sele iz Ejvonlija zato što je Džasper prihvatio posao predavača u kraljevskoj akademiji nauke.
  • Alek King (igra ga Cedric Smith) - Alek je Sarin ujak i rođeni brat Heti i Olivije. On je farmer i živi sa porodicom blizu "Ružine kućice" na farmi Kingovih.
  • Dženet King (igra je Lally Cadeau) - Dženet je Alekova žena. Ona je samostalna i odlučna ali i vredna i požrtvovana majka četvoro dece (Felisiti, Feliks, Sesili i Danijel).
  • Felisisti King (igra je Gema Zamprogna) - Felisiti je ambiciozna trinaestogodišnja ćerka Aleka i Dženet King. Ona najčešće insistira da je tretiraju kao odraslu osobu i ponaša sepreviše ponosito i superiorno nad ostalom decom a naročito sestričinom Sarom. Ima potrebu da se stalno dokazuje i voli da je najbolja u svemu. Vremenom upoznaje Gas Pajka i u poslednjoj epizodi se venčaju. Tokom serije ona ima više udvarača, od Artura Petibouna (učiteljevog sina koji je veterinar) do Stujarta Mekreja (za koga se veri i umalo ne udaje zbog uverenja da je Gas mrtav.) Tokom serije Felisiti je neodlučna, želi da bude, žena, pa učiteljica, doktor da bi na kraju od ruina kuće koju rekontruiše osnovala sirotište za napuštenu decu Ejvonija.
  • Feliks King (igra ga Zachary Bennett) - Feliks je desetogodišnji sin Aleka i Dženet. Nestašan je i često upada u nevolje. Feliks se u kasnijim epizodama upoznaje sa Izi (Izolda),(devojčicom koja se u početku oblači i ponaša kao muško i ime želju da postane prvi žeski oficir u Kanadi) koja je ćerka udovca i školskog učitelja (kada Heti ode u penziju) gospodina petibouna. Između njih dvoje javljale su se simpatije koje su do kraja serije ostale neraznašnjene. U poslednjoj epizodi Felik se prijavljuje u mornaricu, i odlazi na more posle sestrine svadbe.
  • Sesili King (igra je u početku Harmony Cramp a u kasnijim godinama Molly Atkinson) - Sesili je tiha, i najmlađa ćerka Aleka i Dženet King. U početku njen lik nije dovoljno razrađen sve do promene glumica kada Sesili ode u sanatorijum u Americi zbog tuberkuloze kojom dobija. Ona je više zaiteresovana za vođenje farme od svoj brata Feliksa (koju po pravilu najstariji sin treba da nasledi), i tokom jedne polemike u epizodi Alek ipak odlučuje da farmu ostavi njoj.
  • Gas Pajk (igra ga Michael Mahonen) - Gas je mladi lutalica koji vremenom uspeva da zaradi poštovanje nepoverljivih stanovnika Ejvolnija. (Sezona 2-5) Gas je takođe i mornar. On s vremena na vreme napušta Ejvonli da bi našao roditelje ili kakvu informaciju više o njima. Posle uragana, pretpostavljalo se da je mrtav, ali vremenom ga nalazi Felisiti i Heti na istočnim obalama SAD-a . Gas je posle nesreće ostao slep i one ga vraćaju u Kanadu da bi se kasnije i operisao u nameri da povrati vid.Posle operacije, Gas ženi Felisiti, a njihovim venčanjem se završava serija.
  • Džasper Dejl (igra ga R.H. Thomson) - Džasper je povučen i stidljiv fotograf i pronalazač koji se vremeom ženi sa Olivijom. Zajedno vodiće lokalnu fabriku za konzerviranje jastoga koju u poslednjoj sezoni zahvata požar i izgori do temelja. Ubrzo prihvata poziv akademije nauka i sa Olivijom se sele van Ejvonlija.

Sporedni likovi uredi

  • Rejčel Lind (igra je Patricia Hamilton) - Rejčer je lokalna tračara i samopostavljena zaštitnica morala u Ejvonliju. Njen like se takođe pojavljuje u seriji Ana iz Zelenih zabata
  • Marila Katberg (igra je Colleen Dewhurst) - Marila je Rejčelina najbolja drugarica. Ona je smirena i torelantna žena. Ona je takođe i lik iz serije Ana iz Zelenih zabata. Ona osim Ane u Ejvonliju usvaja i blizance Dejvija i Doru. (Sezona 1-3: lik umire u seriji posle prave smrti glumice tokom 1991. godine)
  • Mjurijel Stejsi (igra je Marilyn Lightstone) - Mjurijel je učiteljica i Hetin rival. Njih dve su totalne suprotnosti. Mjuriel vozi jedina kola u Ejvonliju, i proputovala je ceo svet. Kasnije zahvaljujući Izinom provodadžisanju ona se zbližava sa Klajvom Petibounom.

Tokom serije pojavjuljuje se dosta poznatih ličnosti u vidu gostiju kao što su Fej Danavej, Širli Daglas, Kristofer Lojd, Kristofer Riv, i drugi.

Spoljašnje veze uredi