Iry-Hor ili Ro (kao što ga piše Petrie) je bio predinastički faraon drevnog Egipta, iako neki arheolozi sumnjaju u njegovo postojanja. Najvjerojatnije je riječ o neposrednom prethodniku Kaa. On je vladao nad Abydosom i bio zakopan na lokalnom groblju Umm el-Qa'ab u blizini Ka, Narmera i drugih kraljeva Prve dinastije.

Argument protiv njegovog postojanja se temelji na odsudstvu serekha ispred njegovog imena i slabim svjedočanstvima. Jedini drugi natpis koji spominje Iry-Hora van Abydosa se nalazi u Donjem Egiptu dok Ka i Narmer imaju natpise sve do Palestine. Toby Wilkinson na grob gleda kao jamu za skladištenje a ime kao oznaku za blago.

Pobornici teorije o postojanju Roa ukazuju na veličinu i lokaciju grobnice. Ona je dva put veća od Kaove i Narmerove grobnice te je izgrađena u nizu koji spaja staro "U" groblje s grobnicama Prve dinastije. Ime je ispisano na velikoj vazi zajedno s drugim faraonima i sadrži kraljevsog sokola Horusa. Serekh je mogla biti tradicija koja je započela s Kaom.

Vanjski linkovi uredi