Richard FitzGilbert de Clare

Richard de Clare (1130 - 20. april 1176), službeno Richard de Clare, 2. earl Pembrokea (engleski: 2nd earl of Pembroke), poznat po nadimku Strongbow (doslovno "Jaki luk"; francuski: Arc-fort) bio je anglo-normanski (kambro-normanski feudalni magnat i vojskovođa, najpoznatiji kao predvodnik normanske invazije Irske.

Richard "Strongbow" de Clare
Zamjena za Strongbowa
Rođenje1130
Tonbridge, Kent, Engleska
Smrt20. 4. 1176. (dob: 45/46)
Dublin, Irska
Počivališteprvotno u dublinskoj Kristovoj katedrali, kasnije navodno premjšten u Katedralu u Fernsu
Ostala imenaStrongbow (Arc-Fort)
EtnicitetAnglo-Norman
Suprug/aAoife Ní Diarmait
DjecaGilbert de Clare, 3rd Earl of Pembroke
Isabel de Clare, 4th Countess of Pembroke
RoditeljiGilbert de Clare, 1st Earl of Pembroke
Isabel de Beaumont

Rodio se kao sin Gilberta de Clarea, 1. earla Pembrokea, i njegove supruge Isabel de Beaumont. Očeve posjede i titulu je naslijedio nakon njegove smrti 1148. Tokom građanskog rata je podržavao engleskog kralja Stephena protiv carice Matilde, zbog čega mu je godine 1154. Matildin sin, kralj Henry II oduzeo većinu posjeda.

Godine 1166. je u Irskoj kralj Leinstera Diarmait Mac Murchada svrgnut i protjeran od strane velikog kralja Ruadri Ua Conchobaira. Kada je došao u Englesku potražiti pomoć od kralja Henryja II kako bi se vratio na prijestolje, Henry mu nije mogao pomoći, ali je dao pismene preporuke svojim vazalima da mu pomognu o vlastitom trošku. Na kraju se Diarmait sporazumio sa Richardom; u zamjenu za pomoć pri povratku na vlast mu je obećao ruku svoje kćeri Aoife i nasljedstvo nad Leinsterom. Invazija je otpočela 1169. a sam Richard se u Irsku iskrcao sljedeće godine; njegove trupe, kojima su dominirali velški strijelci, je zauzela Wexford, Waterford i Dublin.

U maju 1171. je Diarmait umro, a njegov sin Donal sebe proglasio novim kraljem te otpočeo ustanak protiv normanskih zavojevača. Normanski feudalci su se našli u teškom položaju, ali je Richard ishodio pomoć od Henryja II, priznavši ga za svog sizerena i predavši mu sve osvojene posjede u Irskoj u zamjenu za ranije oduzete posjede u Engleskoj i Normandiji.

Sa Aiolfie je imao dvoje djece - sina Gilberta koji je umro kao adolescent 1185. godine, te kćer Isabel, koja je naslijedila njegovu titulu i poslije se udala za znamenitog viteza Williama Marshala.

Preci uredi


Literatura uredi

  • Dáibhí Ó Cróinín, Early Medieval Ireland 400-1200 (London; New York: Longman Press, 1995) pp. 6, 281, 287, 289
Političke funkcije
Prethodi:
Gilbert de Clare
earl maršal
1148–1176
Slijedi:
John Marshal
Prethodi:
nepoznato
vrhovni sudac Irske
1173–1176
Slijedi:
nepoznato
Perstvo Engleske
Prethodi:
Gilbert de Clare
earl Pembrokea
1148–1168
Slijedi:
Gilbert de Clare